NSZ: Sve više Novosađana uči novi zanat

NSZ: Sve više Novosađana uči novi zanat

Na evidenciji nezaposlenih u Novom Sadu krajem jula zabeleženo je 18.130 građana, od kojih više od 56 odsto čine žene, prenosi "Dnevnik".

U odnosu na isti period prošle godine, 2017. se broj nezaposlenih smanjio gotovo 18 odsto.

Svi oni, ali i oni koji nisu prijavljeni na Birou, imaće priliku da u septembru pronađu posao na trećem sajmu zapošljavanja koji se ove godine organizuje u saradnji s Gradom Novim Sadom.

Iako je u poslednje vreme prisutan trend sve masovnijih odlazaka u inostranstvo, NSZ nije se bavio obučavanjem nezaposlenih za rad u evropskim zemljama. Međutim, godinama organizuju kurseve stranih jezika. Osim toga, u toku su redovne obuke za nezaposlene pa je tako do kraja polugodišta obučeno 381 lice, i to na kursevima engleskog (početni i srednji nivo) i nemačkog jezika (početni nivo), informatičke obuke prema ECDL standardima, ali i kursevima za geronto-domaćice, manikir-pedikir, frizera i pomoćnika frizera. prenosi "Dnevnik".

Osim toga, dosta njih obučeno je u Edukativnom centru Vojvodine i na kursevima iz veb-dizajna, preduzetništva, kulinarstva, na obukama za geronto-negovatelja, šivača, zavarivača i frizera.

Po planu i programu rada za tekuću godinu, do kraja godine trebalo bi da se realizuje obuka za nezaposlena lica u kategoriji osoba s invaliditetom. Oni će se obučavati kroz kurseve za engleski i nemački jezik, vođenje poslovnih knjiga, veb-radionice i osnovne informatičke obuke po ECDL standardu.

Novosadska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje će već od septembra organizovati novi krug obuka. Tako će oko stotinu mladih iz Novog Sada, Temerina i Bečeja, u okviru projekta "Dizajniraj svoj posao", imati priliku da se obučava u oblasti grafičkog i veb-dizajna, a prijava kandidata je već u toku. Osim toga, krenuće i redovne obuke iz engleskog i nemačkog jezika (početni i srednji nivoi), ali i znakovnog jezika (A-1 i A-2 nivo), prenosi "Dnevnik".

Biće organizovani i kursevi iz osnovne informatičke i obuke za korišćenje paketa Microsoft Office 365, za limara, frizera i geronto-negovatelja.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan