NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: Ovi napici koje često pijemo leti su vrlo štetni

NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: Ovi napici koje često pijemo leti su vrlo štetni

Topli dani nas primoravaju da unosimo više tečnosti nego inače. Iako je voda najbolje piće kako vam organizam ne bi dehidrirao, većina nas se odlučuje na osvežavajuće sokove i alkoholna pića koja sadrže dosta šećera.

Nutricionisti su objasnili koliko štetna može da bude ova vrsta pića.

U letnjim mesecima obično imamo manje apetita i preskačemo obroke, stoga umesto regularnog unošenja kalorija kroz hranu, mi radije to činimo kroz konzumaciju sokova, energetskih pića i zašećerenih napitaka. Tada vrlo lako možemo organizam da dovedemo u "zamku". Ova vrsta pića utiče na brojne zdravstvene poremećaje, poput povećane glukoze u krvi, telesne težine i probleme u radu srca.

Kalorije iz tečnosti nalaze se u alkoholnim pićima, koncentrovanim sokovima, energetskim pićima, zaslađenoj vodi, kafi i čaju – objasnila je nutricionistkinja Lovnet Batra.

Ona je navela sve negativne posledice konzumiranja ovih pića:


Raste nivo šećera u krvi

Kalorije koje se nalaze u ovim napicima utiču na povećanje glukoze i insulinske osetljivosti. Dijabetičari su izloženoji riziku ukoliko nekontrolisano i u kratkim intervalima konzumiraju pića bogata fruktozom.


Povećava se telesna težina

Stručnjaci objašnjavaju da sokovi i pića ne pružaju isti osećaj sitosti kao kada jedete hranu, jer telo ne može da registruje tečne kalorije. Na taj način i nakon ''nalivanja'' napicima, vi ste i dalje gladni, što na kraju dovodi do uvećanog unosa kalorija u organizam, a samim tim i do veće telesne težine.


Uvećava se rizik od srčanih oboljenja

Tečni šećeri imaju negativne posledice na rad srca. Velika količina fruktoze u telu povećava nivo masnih kiselina u krvotoku, koje između ostalog završavaju i u srcu. Nutricionisti savetuju da tokom letnjih dana vodite računa koliko često pijete napitke bogate šećerima.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nisam od tih

  pre 726 dana i 1 sat

  Sve navedeno važi samo za ljude kojima je jako stalo da žive i prežive i što duže žive u ovakvom svetu, kakav je danas.

  Oceni komentar:
  0
  2