Nutricionistkinja otkrila da li je konzumiranje šargarepe zaista dobro za vid

Nutricionistkinja otkrila da li je konzumiranje šargarepe zaista dobro za vid

Često možemo čuti da konzumiranje veće količine korenastog povrća osim dobrog vida daje i zdravu boju kože. Ipak, postavlja se pitanje da li je to stvarno istina?

Prvo, treba razbiti mit po kome je šargarepa neka vrsta superhrane.

Nikada nije dobro fokusirati se na određeno povrće u ishrani. Šargarepa je bez sumnje zdrava namirnica koja može biti deo vaše ishrane kao i ostalo povrće – kaže stručnjakinja za nutricionistiku, doktorka Vinfrid Kjutidž, a prenosi City magazin..

Svako povrće ima svoje prednosti, a najvažnija je raznovrsnost, odnosno da tanjir bude ispunjen sa više boja. A šargarepa, uglavnom narandžasta, ali takođe i žuta ili ljubičasta, tome može prirodno doprineti.

Šargarepa ima vrlo veliki sadržaj hranljivih materija. Ona je bogata vitaminom C, sadrži nekoliko vitamina B i vitamine koji su rastvorljivi u mastima, E, K i A – pojašnjava Kjutidž.

Pre svega, snabdeva telo obiljem karotenoida, vrstom uglavnom žutih, narandžastih ili crvenih pigmenata rastvorljivih u mastima ili sekundarnim biljnim metabolitima – jedinjenjima koje proizvode biljke i koji ne doprinose njihovom rastu, ali ih čine konkurentnima u njihovoj okolini.

Kjutidž je rekla kako karotenoid može pretvoriti u retinol, oblik vitamina A, a nešto beta-karotena čuva se u jetri za kasniju konverziju u vitamin A u slučaju nedostatka.

Kako ističe Nemačko nutricionističko društvo (DGE), znatne količine beta-karotena mogu se naći i u bundevama, batatu, crvenoj paprici, kelju i kajsijama. Lako je zadovoljiti preporučenu dnevnu dozu beta-karotena: za odraslu osobu dovoljno je jednostavno pojesti šargarepu srednje veličine od 60 grama, kaže Kjutidž.

Da li je konzumiranje šargarepe zaista dobro za vid?

Da bi nam vid bio što kvalitetniji, organizmu je potreban vitamin A, za koji Kjutidž kaže da je preteča rodopsina, fotopigmenta u štapićima (vrsta fotoreceptorskih stanica) mrežnjače oka. Adekvatno snabdevanje njime važna je za sposobnost dobrog razlikovanja svetla i mraka.

Nedostatak vitamina A rezultira "noćnim slepilom" – lošim vidom noću ili pri slabom svetlu. Kjutidž kaže da je nedostatak vitamina A redak u industrijalizovanim zemljama, gde ljudi u uobičajenim okolnostima unose dovoljno beta-karotena i vitamina A uravnoteženom ishranom.

No, ako se nadate da ćete čestim konzumiranjem šargarepe poboljšati i izoštriti vid, razočaraćete se, kaže Kjutidž te dodaje da "povećan unos beta-karotena ne rezultira boljim vidom".

Na kraju ona svakako zaključuje da je svakako treba jesti, ali da je za najveću zdravstvenu korist od šargarepe, poželjno da je konzumirate u sirovom stanju.

Vest u celosti pročitajte OVDE.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vampir

  pre 411 dan i 11 sati

  Auuu. Onda sam ja jeo previše šargarepe lepe.
  Jer, bilo kakav manjak svetla mi odgovara, a noću mogu da se krećem maltene po mraku.
  Da nisam vampir, a da to ne znam?

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Centarac

  pre 410 dana i 15 sati

  A zna li se išta,o rastu ušiju od šargarepe? ;)

  Oceni komentar:
  0
  2