Obeležen Dan Univerziteta u Novom Sadu

Obeležen Dan Univerziteta u Novom Sadu

Svečanom akademijom u amfiteatru Rektorata, danas je obeležen Dan Univerziteta u Novom Sadu. Svečanosti u čast 59 godina od njegovog osnivanja prisustvovali su članovi akademske zajednice, rektori, dekani, profesori, predstavnici republičke, pokrajinske i lokalne vlasti, kao i predstavnici univerziteta sa kojima sarađuje Novosadski univerzitet.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić rekao je da "smo ponosni na sve što je urađeno u prethodnih 59 godina".

- Univerzitet u Novom Sadu je danas veoma respektabilna institucija koju čini 14 fakulteta i tri naučna instituta. Univerzitet u Novom Sadu ima četiri centra u četiri grada u Vojvodini i jedno odeljenje u Bujanovcu. Univerziteti danas imaju veoma složenu ulogu u održavanju znanja, unapređenju znanja kroz nauku i obrazovanje, u razvoju inovacionog potencijala, u podsticanju ličnog razvoja studenata kako bi dostigli potpuni potencijala, u borbi protiv odliva mozgova i drugo – kazao je rektor prof. dr Jakšić.


U ime Grada Novog Sada, prisutne na Svečanoj akademiji pozdravio je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, poručivši da je Novi Sad ponosan na to što ima "jedan od najboljih Univerziteta u svetu koji stalno pomera granice uspeha".

- Novosadski univerzitet je ustanova čiju su istoriju i tradiciju gradila neka od najpoznatijih imena iz sveta nauke u našoj zemlji, a veoma kvalitetno obrazovanje su na njemu stekle brojne generacije studenata. Ovaj uspešni kolektiv se uvek mogao pohvaliti činjenicom da svojim programima i načinom rada prati i uklapa se u sve evropske i svetske trendove i time što je uvek pažljivo osluškivao promene u svom okruženju trudeći se da svojim studentima ponudi i obezbedi najbolji mogući spoj teorije i prakse, stručnog i naučnog znanja – istakao je predsednih gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je dodao da Grad Novi Sad sarađuje sa Univerzitetom na brojnim projektima kao što su uređenje postojećeg i izgradnja novog univerzitetskog kampusa, kao i izgradnja Naučno-tehnološkog parka, te da će se partnerstvo, saradnja i prijateljstvo nastaviiti i ubuduće.

- Naš najvažniji zajednički cilj je da mladim ljudima stvorimo uslove, kako na Univerzitetu tako i onima koji će sa njega otići sa diplomama u rukama, da u svojoj zemlji ostanu i tu grade svoju budućnost – zaključio je Jelušić.


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je Univerzitet institucija od nacionalnog značaja i jedna od najvažnijih institucija u Vojvodini.

- Ponosan sam što imamo sjajne studente, asistente, docente, vanredne i redovne profesore, koji snagu svoga znanja prenose širom sveta. Ponosan sam na činjenicu da smo proteklih godina zajedničkim snagama radili na razvoju raznih oblasti u okviru Univerziteta u Novom Sadu – kazao je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

Kako javljaju iz Gradske Skupštine, tokom Svečane akademije prisutne su pozdravili i rektori univerziteta koji sarađuju sa Novosadskim univerzitetom, kao i predstavnici dugih ustanova i institucija koja sarađuju sa Univerzitetom u Novom Sadu. U okviru obeležavanja Dana Univerziteta u Novom Sadu, a kao uvodni događaj u ovogodišnje obeležavanje 59-godišnjice njegovog osnivanja, juče su svečano promovisani novi doktori nauka.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan