Obeležena petogodišnjica rada Saveta za zdravlje i Savetnika za zaštitu prava pacijenata

Obeležena petogodišnjica rada Saveta za zdravlje i Savetnika za zaštitu prava pacijenata

Povodom pet godina rada Saveta za zdravlje Novog Sada i Savetnika za zaštitu prava pacijenata, u Skupštini Novog Sada održan je svečani sastanak.

Prema rečima v. d. načelnika Gradske uprave za zdravstvo Dragane Kojadinović cilj sastanka je da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu upoznaju sa rezultatima rada Saveta i Savetnika, kao i sa pravima i obavezama utvrđenih Zakonom o pravima pacijenata, kako bi doprineli unapređenju u ovom segmentu zdravstvene zaštite, prevenirali povrede prava pacijenata i zaštitili prava zdravstvenih radnika.

Savetnici za zaštitu prava pacijenata Mihajlo Knezi i Sandra Gavrić - Veber su upoznali prisutne sa rezultatima petogodišnjeg rada i objasnili da, od 19 prava pacijenata u ostvarivanju zdravstvene zaštite koja su propisana Zakonom, najčešće primedbe odnosile su se na pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, pravo na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i pravo na poštovanje pacijentovog vremena.

 - Novi Sad je veliki i značajan medicinski centar, na čijoj se teritoriji pored primarne zdravstvene zaštite ostvaruje i zdravstvena zaštita tercijalnog nivoa za sve stanovnike Vojvodine. U proteklih pet godina obradili smo oko 400 formalno podnetih prigovora, primili oko 600 stranaka i obavili više od dve hiljade telefonskih razgovora sa pacijentima, kojima smo dali savete. Deo problema uspeli smo da rešimo i pre okončanja postupka po prigovoru, omogućavanjem neposredne komunikacije između ustanova i pacijenata. Trudimo se da ojačamo partnerski odnos između pacijenta i zdravstvenih ustanova i da jačamo svest o poštovanju prava, ali i obaveza pacijenata – izjavio je Mihajlo Knezi.

Prisutni su imali priliku da postave pitanja Savetnicima za zaštitu prava pacijenata i da kroz izlaganje primera iz prakse i diskusiju unaprede znanje iz ove oblasti.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mirko

    pre 1944 dana i 9 sati

    Fatamorgana.....

    Oceni komentar:
    0
    0