Objašnjeno zašto nije pametno spavati s mokrom kosom

Objašnjeno zašto nije pametno spavati s mokrom kosom

Iako biste često nakon tuširanja mogli pasti pravo u krevet s vlažnom ili mokrom kosom, to ne bi trebalo da praktikujete iz razloga što vam to donosi više štete nego što mislite.

Vaša je kosa najosetljivija kada je mokra. Bez obzira na to smatrate li se laganim spavačem ili ne, prevrtaćete se celu noć, što kosu može dodatno oštetiti. Ipak, to nije najveći problem, prenosi N1.

Bakterije i gljivice često vole vlažno, tamno okruženje – onakvo kakvo stvarate kada na jastuk legnete moke kose.

Ako, na primer, legnete s mokrom kosom i spavate na leđima ili na boku, vi tako zarobite taj deo svoje kose uz jastuk i stvarate idealno okruženje za rast bakterija. Bakterija može ući u kožu vaše kose i potencijalno izazvati infekciju.

Postoji i šansa da počnete razvijati specifičnu vrstu gljivice koja se zove Malassezia. Ona može uzrokovati ljuštenje vašeg korena kose i na kraju izgledati poput peruti – iako je to nešto mnogo gore.

Na temenu se takođe mogu stvoriti male bubuljice i akne koje izgledaju kao mali mehurići i ranice ispunjene gnojem.

Nažalost, bubuljice neće nužno tu prestati. Gljivični folikulitis (izbočine na temenu) mogu se pretvoriti u gljivične akne na licu. To nije ista vrsta akni koju ste možda navikli dobijati ​​na obrazima ili čelu. Umesto toga, uzrokuje ga ista vrsta gljivica koja se stvara na temenu i može doprineti malim crvenim kvržicama na kožiprenosi N1.

Nastojte uvek proveriti je li vam kosa suva pre nego što krenete na spavanje, kako se ne biste suočavali s oštećenom kosom, gljivičnim infekcijama i bubuljicama na temenu i koži.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan