Objavljeni samo rezultati probnog testa iz matematike, ostali služe za "samoprocenu znanja"

Objavljeni samo rezultati probnog testa iz matematike, ostali služe za "samoprocenu znanja"

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je objavljen samo rezultat probnog testa male mature iz matematike, jer je jedino on sproveden u propisanim uslovima, dok su kombinovani i test iz srpskog jezika rađeni od kuće i služiće samo za "samoprocenu znanja".

Samo probni test iz matematike je sproveden u propisanim uslovima i za njega je, kako je i najavljeno, jedino objavljen rezultat, sa svrhom da učenici nauče da pristupe sajtu nakon završnog ispita, kako bi proverili svoje rezultate – stoji u saopštenju, uz napomenu da nikada ranije nisu ni objavljivani rezultati probne male mature, javlja 021.rs.

Budući da je ove godine po prvi put deo završnog ispita digitalizovan (pregledanje i dostavljanje rezultata), test iz matematike sa probnog završnog ispita iskorišćen je i da se proveri kvalitet i brzina dela procesa koji je digitalizovan, što, ističu u Ministarstvu, ne isključuje dodatnu dubinsku analizu rezultata, koju su tokom pripremne nastave sproveli učenici i nastavnici u školama za druga dva testa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je prethodno za Novosti da softver radi dobro ali da su pojedini tekstovi oštećeni (mokri i izgužvani), što je otežalo skeniranje, prenosi Radio 021.

Prema njegovim rečima, ovo su jedina "kočenja", a u sredu ujutro stigla je informacija o unošenju još oko 3.000 testova, i to upravo tih izgužvanih. Kako materijal mora i da se skenira i da se pregleda, nastaje veliko opterećenje zbog čega je, kako kaže, razdvojena baza servera.

Podsećamo, 2. juna je realizovan probni završni ispit polaganjem testa iz matematike, a učenicima su dan ranije predati test iz srpskog/maternjeg jezika i kombinovani test koji su radili kod kuće, u cilju samoprocene znanja.

Šta je o načinu pregledanja testova i problemima s kojima su se susreli on i njegove kolege rekao jedan profesor istorije iz Novog Sada, pročitajte na sajtu Radija 021. 

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan