Objavljeno uputstvo za ishranu školske dece

Objavljeno uputstvo za ishranu školske dece

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je uputstvo za ishranu školske dece u kojem se ističe da je doručak obavezan pre polaska u školu. U uputstvu se navodi da veliki odmor treba iskoristiti za užinu i da to ne može da bude zamena za doručak.

– Jutarnja užurbanost nije opravdanje za nespremanje doručka koji mogu da čine ovsene ili kukuruzne pahuljice, sendvič sa pilećim ili ćurećim prsima, jedno do dva parčeta hleba sa namazom i kuvano jaje – navodi se u objavi.

Kako se dodaje, među decom školskog uzrasta društveno je prihvatljivo da se užina kupuje za vreme velikog odmora, ali je bolje da roditelji sa decom pripreme užinu. Kao užina se preporučuju kukuruzne proje, sendvič sa mladim sirom ili salatom, voće, žitarice, jogurt, orašasto voće ili štanglice od žitarica kao i ovsene, lanene ili ražane galete.

– Užina visoke nutritivne vrednosti, a niskog sadržaja masti i koncentrisanih ugljenih hidrata, omogućava da dete bude sito do ručka – naveo je Batut.

Navodi se da ako dete ide u školu pre podne ručak treba da bude po dolasku kući, a ako ide posle podne u školu, dete treba da ruča pre polaska u školu. U pripremi ručka prednost treba da ima kuvanje, dinstanje i pečenje i pored supe ili čorbe, ručak treba da čine meso ili riba, povrće i kuvano jelo, dok pohovanu i prženu hranu treba izbegavati.

Ukazuje se i da bi deca u zavisnosti od uzrasta trebalo da popiju najmanje tri do četiri čaše vode dok su u školi.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan