Obnovljen železnički saobraćaj između Novog Sada i Zrenjanina

Obnovljen železnički saobraćaj između Novog Sada i Zrenjanina

Završena je rekonstrukcija 95 kilometara pruge od Novog Sada do Zrenjanina u koju je uloženo 5,5 milijardi dinara, čime je posle sedam godina obnovljena železnička linija između ova dva grada.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da posle sedam godina, građani Novog Sada i Zrenjanina ponovo mogu da putuju vozom između dva grada.

- Pored toga što obnavljamo železnički Koridor 10 i barsku prugu, ulažemo i u rekonstrukciju regionalnih pruga. U 2018. obnovljeno je više od 280 kilometara pruga, uključujući i prugu od Novog Sada do Zrenjanina, kojom od danas ponovo idu vozovi -  rekla je Mihajlovićeva, a prenosi RTV. 

Ona je istakla da je obnavljanje linije važno ne samo zbog građana koji žive u Novom Sadu, Zrenjaninu i svim mestima između ova dva grada, nego i zbog zrenjaninskih preduzeća.

- Pre rekonstrukcije, vozovi su ovom prugom išli prosečno 20-30 kilometara na sat, negde i 10 kilometara na sat, zbog čega je saobraćaj pre sedam godina i obustavljen. Od danas putnički vozovi ponovo idu 80 kilometara na sat, a građani će putovati novim ruskim dizelmotornim vozovima. Povećana je i nosivost pruge kojom će zrenjaninska privreda dobiti najefikasniji transport robe ka Novom Sadu, Beogradu i jugu Srbije – rekla je Mihajlovićeva.

Rekonstrukcija pruge Orlovat-Zrenjanin deo je projekta rekonstrukcije pruge Pančevo-Orlovat-Novi Sad, čija je ukupna dužina, uključujući deonicu od Orlovata do Zrenjanina, 136 kilometara. Vrednost radova na ovoj rekonstrukciji iznosi ukupno oko 10 milijardi dinara, a završetak svih radova na deonicama od Pančeva ka Novom Sadu planirana je do kraja januara 2019.

Putnički voz između Zrenjanina i Novog Sada povezaće čak petnaest mesta u Južnobačkom i Srednjobanatskom okrugu, a stanovnici Lukićeva, Orlovata, Farkaždina, Perleza, Titela, Šajkaša, Kaća i drugih mesta duž ove pruge ponovo će imati redovan i pouzdan železnički prevoz.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan