Od Burgonje do Japana: Dolazak mladog vina slavi se i u Novom Sadu

Od Burgonje do Japana: Dolazak mladog vina slavi se i u Novom Sadu

I ove godine na početku u Zmaj Jovine ulice, u četvrtak 19. novembra Novosađani i gosti grada imaće priliku da besplatno degustiraju mlado vino iz Mačkovog podruma. Prvo bure se otvara svakog trećeg četvrtka u novembru, kada se to čini i svuda u svetu, jer se tog dana slavi mlado vino. Dolazak mladog vina slavi se na svim meridijanima, od Burgonje do Japana, a Mačkov podrum ovu svetkovinu donosi i u Novi Sad.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Novog Sada rekla izvršna direktorka vinarije “Mačkov podrum”  Đurđica Jojić Novaković, program preko puta Crkve Imena Marijina počinje od 17 sati. Uz muziku tamburaša i igru folkloraša, posetioci, kojih je svake godine sve više, moći će besplatno da probaju čuveni svatovac, kako su u prošlosti zvali mladi portugizer u kraju odakle dolazi. Pored otvaranja prvog bureta mladog vina, biće proglašen pobednik konkursa za najlepšu pesmu o vinu, koji „Mačkov podrum” organizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, dok će novi vitez mladog portugizera ove godine biti Vanja Bulić.

Novina u odnosu na prethodne godine biće vinski panel “Portugizer: Trendi bećar ili daleka prošlost” koji će se održati u četvrtak 19. novembra u 14 sati Plavoj sali Skupštine grada Novog Sada na kojoj će govoriti direktorka “Interfesta” Nataša Budisavljević, predsednik Udruženja somelijea Vojvodine i urednik magazina “Vino&fino” Igor Luković, kuvar Željko Rudić i osnivač “Mačkovog podruma” Sava Jojić. Moderatorka panela o mladom vinu biće enolog i somelije Ljubica Radan. Uvodnu reč na ovom panelu održaće zamenik gradonačelnika Borko Ilić.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski je na konferenciji za novinare istakao da je to još jedna od manifestacija od značaja za turizam Novog Sada, i podsetio na to da su manifestacije te koje privlače veliki broj turista iz Srbije i inostranstva.

– Hrana i vino su, osim lepote grada, naši aduti kada je u pitanju turizam. Poslednjih nekoliko godina broj turista koji posećuju Novi Sad se povećava i u razgovoru s njima i stranim delegacijama saznali smo da visoko cene našu hranu i vina. Grad je to prepoznao i na određen način podržava proizvođače organske hrane, proizvođače proizvoda s oznakom geografskog porekla – rekao je Sečujski.

Pokretač manifestacije i osnivač vinarije “Mačkov podrum” Sava Jojić kazao je da mu je, kao rođenom Irižaninu, dužnost da nastavi tradiciju uzgoja samorodnih ili odomaćenih sorti na Fruškoj gori, pa se tako portugizer ponovo našao u njegovim vinogradima. On je dodao je će “Mačkov podrum” u četvrtak delić duha vinskog Srema pokušati da preseli u pešačku zonu Novog Sada.     

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan