Od nove godine, nove poreske olakšice

Od nove godine, nove poreske olakšice

Prema izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dobit pravnih lica, industrija znanja će u 2022. godini dobiti neke nove poreske podsticaje.

Kako piše Blic, poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja efektivno 70 odsto poreza i doprinosa (70 odsto poreza na zarade i 100 odsto doprinosa za PIO), za lica neposredno angažovana na projektima istraživanja i razvoja, srazmerno vremenu koje provedu na tim poslovima, u odnosu na puno radno vreme.

Takođe, ukoliko je obveznik poreza na dohodak građana mlađi od 40 godina, godišnji zbir oporezivih prihoda od zarada, prihoda od obavljanja samostalne delatnosti i prihoda od prava intelektualne svojine (ne i drugih prihoda, npr. od nepokretnosti), umanjuje se dodatno za iznos tri prosečne godišnje bruto zarade.

Uzevši u obzir važeći režim, to efektivno znači da obveznik čija je neto zarada manja od (približno) 5.500 evra mesečno, neće plaćati porez na dohodak građana. Obveznici čiji su prihodi veći, plaćaju porez samo na deo koji prelazi neoporezivi iznos.

Za lica koja nisu bili osiguranici u periodu od 1.1.2019. do 28.2.2022. godine, a sa kojima poslodavac zasnuje radni odnos u periodu od 1.3.2022. do 31.12.2022, poslodavac se oslobađa plaćanja 70 odsto poreza na zarade i 100 odsto doprinosa za PIO, za zarade isplaćene zaključno sa 31. decembrom 2024. godine. Uslov je da sa zaposlenim bude ugovorena bruto zarada veća od 76.500 dinara.

Svrha ovog podsticaja je da, pre svega, podstakne poslodavce da zapošljavaju mlade (pretežno one koji su tek završili fakultet), uz minimalno opterećenje poslodavca, i veću neto zaradu zaposlenog.

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan