Od podstanara preko vlasnika nepokretnosti do Poreske uprave

Od podstanara preko vlasnika nepokretnosti do Poreske uprave

Tokom poslednje posete Beogradu MMF je, kako "RTS" saznaje, preporučio da se u suzbijanju sive ekonomije uvede red i u oblasti rentiranja nepokretnosti. Zato Poreska uprava najavljuje od septembra pojačanu kontrolu stanodavaca. Zakon propisuje da podstanar potpisuje ugovor sa stanodavcem, koji potom plaća porez na prihod od izdavanja. Međutim, u praksi nije tako. Ima li rešenja u začaranom lancu od podstanara preko vlasnika nepokretnosti do Poreske uprave?

Zrenjaninci su najredovni u prijavljivanju prihoda od izdavanja nepokretnosti, ali tvrde da je poreska stopa od 20 posto previsoka. Pritom, tvrde i da su nezaštićeni – kada stanar ode, a ne plati stanarinu za jedan ili više meseci, kada ne plača račune ili – kada neće da se iseli.

Predsednik Udruženja stanodacava Srbije Dragan Cvetičanin kaže da sa prosečnom stanarinom od 70 evra, kolika je u Zrenjaninu, ne mogu istovremeno da se plaćaju i porez na imovinu i porez na izdavanje.

Iz Poreske uprave, umesto sagovornika, "RTS" je dobio pisani odgovor - da je na sajtu obaveštenje, u kojem piše da neprijavljivanje prihoda predstavlja poreski prekršaj.

Visinu poreza ne žele da komentarišu jer, kažu, to nije njihova nadležnost, a precizne podatke o tome ko sve rentira stanove i kuće, nemaju.

Međutim, stručnjaci kažu da svi gradovi u Srbiji imaju katastar nepokretnosti, iz kojeg se tačno vidi ko i koliko poseduje stanova, kuća i poslovnih prostora.

Predlažu osnivanje posebne agencije u svakom gradu.

Konsultant za građevinu Sima Stokić smatra da takva agencija treba da plaća porez državi, a da od poreske administracije traži da preko svojih nadležnih inspekcija vrši kontrolu svih vlasnika stanova.

Agenti za nekretnine kažu da u zakonu jasno piše da stanodavac mora da prijavi podstanara, ali da u praksi to ne funkcioniše. Traže promenu zakona o oglašavanju.

- Da se vlasnicima zabrani da samostalno oglašavaju nekretnine koje izdaju. Time bi se rešili mnogi problemi, uključujući problem plaćanja poreza na izdavanje – kaže agent za nekretnine Jelena Lukić.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan