Od ponedeljka počinje nova faza radova na Železničkoj stanici

Od ponedeljka počinje nova faza radova na Železničkoj stanici

Rekonstrukcija Železničke stanice u Novom Sadu ulazi u novu fazu, zbog čega će početkom aprila putnici u staničnu zgradu ulaziti u delu u kom se nalazi pothodnik, odnosno "ispod sata", a odatle ići do perona.

Kako "Dnevnik" saznaje od pomoćnika rukovodioca projekta izgradnje brze pruge od Novog Sada do Subotice Veselina Simovića, u tom prostoru biće blagajna, kartomat, čekaonica i toalet kako bi se prevoz putnika neometano odvijao. Do ove promene u načinu funkcionisanja putnika u stanici dolazi zato što počinju radovi u krilu B, središnjem delu zgrade u kom je veliki hol sa šalterima, koji je prošle godine delom uređen zbog puštanja u saobraćaj brze pruge. Sada su na pomolu poslovi većeg obima.

Prvih dana aprila, prema planu, treba da počne rekonstrukcija krila B, koja podrazumeva zamenu plafona, fasadne stolarije, osvetljenja, mermernih ploča i izgradnju galerije. U pitanju su obimni radovi za koje se procenjuje da će trajati oko četiri meseca. Skele za zamenu stolarije ranije su postavljene i spremene za početak tog posla. Mesto s kog će vozovi polaziti i na koje će pristajati na peron takođe je pomereno ka krilu A, u kom se izvode završni radovi – kaže Simović

Prema njegovim rečima, u poslovnom delu zgrade, takozvanom krilu A, kompletno je obnovljen drugi sprat i useljene kancelarije. Još uvek se radovi izvode na prvom spratu gde će biti jedinstveni dispečerski centar za upravljanje saobraćajem na brzoj pruzi.

U finišu su i radovi na peronima. U okviru izgradnje pruge za velike brzine vozova od Beograda preko Novog Sada do Subotice, odnosno granice sa Mađarskom, železnička stanica u vojvođanskoj prestonici dobila je tri nova perona sa nadstrešnicama, dok je dosadašnji rekonstruisan. Završeni su i koloseci kojih je sad u stanici tri manje nego pre, odnosno šest, piše "Dnevnik".

Zbog izgradnje novih perona utoliko je produžen i modernizovan pothodnik, u kom majstori trenutno oblažu podne i zidne površine mermernim pločama. Novi deo pothodnika dug je 30 metara i čini ga i stepenišna konstrukcija, kojom će se izlaziti na novosagrađene perone.

Ceo pothodnik je dugačak oko 60 metara, a sa prilaznim stepeništem i liftovima njegova korisna površina je oko 800 kvadratnih metara. Na istom mestu je u toku ugradnja liftova kojima će putnici takođe moći da stignu do perona, kao i izgradnja liftovskog okna u okviru krila A.

Nakon krila B, na red dolaze i preostala dva dela zgrade – krila C i D, koja su manje zahtevna što se tiče rekonstukcije imajući u vidu da u njima nema putnika – kaže Simović i dodaje da se nada da će do kraja godine svi radovi u stanici biti okončani.

Tekst u celosti pročitajte na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan