Od sledeće godine lekovi preko i-mejla i SMS poruka

Od sledeće godine lekovi preko i-mejla i SMS poruka

Uvođenje elektronskog recepta i kartona pacijentima u našoj zemlji od nove godine će, kažu nadležni iz RFZO, umnogome olakšati odlazak kod lekara.

Zahteve za zamenu papirnih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja, koji moraju da se podnesu do 31. decembra, predalo je 4.911.008 od ukupno 6.846.998 zdravstveno osiguranih. Već sad je jasno da nema šanse da do kraja godine svi dobiju nove zdravstvene isprave. Mnogi će zato od 1. januara kod lekara ići s potvrdom da su podneli zahtev za izdavanje kartice, koja se dobija u filijalama RFZO.

Sve potvrde izdate od 16. decembra važiće neograničeno, odnosno do izrade nove zdravstvene isprave, dok će oni koji su ranije uzeli potvrdu morati ponovo da je traže ukoliko u međuvremenu ne dobiju karticu, s obzirom na to da potvrde izdate pre 16. decembra važe samo 30 dana.

U svim filijalama RFZO stvaraju se gužve na šallterima za zamenu zdravstvenih knjižica, jer je većina osiguranika čekala poslednji momenat za predaju zahteva. Dodatni problem je i to što Zavod za izradu novčanica mesečno može da štampa samo 350.000 zdravstvenih kartica.

- Imajući u vidu sve to, može se očekivati da se zamena zdravstvenih knjižica karticama realizuje najranije krajem marta 2017. godine – izjavila je za “Novosti” Verica Lazić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kad sistem zaživi, u svih 157 domova zdravlja u Srbiji i oko 1.000 apoteka, više od 60 miliona papirnih recepata, koliko se godišnje izda, biće zamenjeno elektronskim. Prema projekcijama koje su ranije pravljene, tako bi moglo da se uštedi više od 100 tona specijalnog papira i više od dva miliona evra, koliko se troši za izradu i štampanje recepata.

Elektronski recept omogućava da se lek naruči putem SMS-a ili i-mejlom, što je velika prednost, naročito za hronično obolele koji svakog meseca moraju da dođu kod izabranog lekara po terapiju.

BROJNE PREDNOSTI ELEKTRONSKE KARTICE: "Uvođenje zdravstvenih kartica onemogućiće zloupotrebe, tj. falsifikovanje isprave, a sigurnosni sistemi obezbeđuju visoku zaštitu administrativnih podataka na čipu. Zdravstvena kartica značajno olakšava proces overe, bez potrebe da se, kao do sada, obavlja odlaskom u filijalu RFZO. Promene ličnih podataka o osiguraniku (adrese prebivališta, podataka o poslodavcu, izmena osnova osiguranja ...) obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez zamene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove zdravstvene knjižice," kaže za "Novosti" direktorka Lazić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan