Od „Zagreba“ do „Atine“ kroz „Prolaznu NaMu“ i „Gril 13“

Od „Zagreba“ do „Atine“ kroz „Prolaznu NaMu“ i „Gril 13“

„Grila 13“ sećaju se još samo stari Novosađani i fanovi „Ateista“ koji obećavaju da će biti u pokretu otpora, u znak protesta što je uništeno ovo kultno mesto, pored bioskopa „Zvezda“ i nedaleko od „Zagreba“. Ne znate gde je to? U centru centra Novog Sada.

„Svetini“ gimnazijalci i učenici Muzičke škole „Isidor Bajić“ doručkovali su ili garnirane sendviče u „Zagrebu“ ili pogačice uz trouglasti jogurt u „Grilu 13“. “Zagreb” je uvek bio prefinjenije mesto, na kojem su nije ni glasno govorilo. Uz garnirane sendviče, ovde je bilo i minjona i drugih šarenih kolača. Potpuno je drugačija atmosfera bila u obližnjem „Grilu 13“. Ličio je na neku menzu, sa visokim stolovima bez stolica i večitom galamom, u koje se dolazimo i noću.

U istoj zgradi bio je i bioskop „Zvezda“, ali je nestao zajedno sa popularnim „mlečnim restoranom“, kako bi na Trgu slobode nikle neke nove zgrade i neki novi, više ne toliko mlečni i bučni restorani.

Trg slobode sa pogledom na Katedralu i restoran "Zagreb"

„Zagreb“ je i dalje na istim mestu, Miletić gleda pravo u njega, a ponovo imaju i garnirane sendviče. Ukoliko nekome danas kažete da ćete se naći u „Zagrebu“, on će morati da vas sačeka u „Atini“. Iako između ove dve evropske prestonice ima bezmalo 1.500 kilometara, da biste u Novom Sadu stigli od jednog do drugog ovog restorana, ne morate ni korak da napravite. Među njima nema kilometarske distance i razlike. Osim u imenu. Politika je promenila ime, ali se i dalje među Novosađanima održao i stari naziv restorana, jer se jednom stečene navike teško menjaju.

Ista navika ljude navodi da „Bazar“ nazivaju „Stoteksom“, a „Pariski magazin“ za mnoge je i dalje „Prolazna NaMa“. Narodnih magazina, NaMa, bilo je i u drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije, ali je kroz novosadsku moglo da se prođe i od podzemnog prolaza stigne do pozorišta. Kao i danas.

I drugi delovi grada očuvali su neke stare toponime. Bulevar je nekada u nazivu ponosno nosio datum oslobođenja grada, 23. oktobra, a onda je neko pojasnio šta datum znači, pa je to danas Bulevar oslobođenja. Vodio je do Ž stanice, odakle su vozovi išli po celoj SFRJ, a moglo se otići i dalje, jer za crveni pasoš nije bilo granica. Bar ne mnogo.

A na Bulevaru – trista čuda. Nije bilo staklenih zgrada i gomile banaka. Ali su tu bili „Kokra“ i „Tunel jeftiniće“, „Lovoturs“ i „Lutrija Vojvodine“. Zgrade su tu, a u njima neke druge prodavnice. Promenile su lice, kao što su pare i dinari menjali izgled i novčanice.

I Liman je imao svoja mesta, a neka od njih su gajila i odgajila intelektualnu i rokenrol elitu grada. Treba li uopšte pominjati „Žutu kuću“? Teško je objasniti šta je to mesto značilo mladima. Sloboda duha i umetnost, književnost i muzika, svirke i pijanke. Sve. Na kraju grada, u šumarku kod ulaza na „Štrand“. Nije ni čudo što je za himnu Limana proglašena stara dečja pesma „Na kraj sela žuta kuća tititi, žuta kuća tatata, žuta kućicaaaaa“. Neki, do duše, misle da je himna Limana „Gagijeva raja“, drugi da je „Novi Sad gori“, ali ovi novosadski pank hitovi ne bi bili takvi bez „Žute kuća“. To što je njene temelje danas prekrila trava, nije važno. Neki drugi tragovi ostaju iza kultnih mesta.

Ali, pre nego što se dođe do „Žutare“, moralo je malo da se odsedi ispred "Limanskog dragstora" i popije po neko pivo, a potom se svrati do "Džafera", gde se uzmu semenke. Ili šta već kod voli. Možda nije bio veliki izbor, ali je sloboda bila velika. Niko se nije plašio da peške ide kući, u bilo koje doba noći.

Nijedan pokret otpora ne može da vrati stara, izgubljena mesta. Ali možemo da ih pamtimo i sa „Ateistima“ pevamo „Gril 13“ i „Pritilend“ u kojem se zaista nekada živelo. Ili bar tako govore nostalgična sećanja Novosađana.

Trg slobode i zgrada u kojoj je nekada bio bioskop "Zvezda" i "Gril 13"

Oceni vest:
32
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Rex

  pre 3055 dana i 20 sati

  Jedan detaljcic: umlecnom pored Zvezde je onomad pravljen jedini burek koji je bio ravan Djordjevicevom u Dunavskoj... :)

  Oceni komentar:
  0
  16
 • Podbarsson

  pre 3053 dana i 18 sati

  Toponim "Bulevar" se (za "stare" Novosadiste) odnosio na Bulevar maršala Tita, a ne na Bulevar 23. oktobra (oslobođenja)

  Oceni komentar:
  7
  9
 • milkyway

  pre 3044 dana i 9 sati

  Divan tekst!
  Ja sam mislila da je sadasnji Beneton u centru bila Prolazna NaMa, tako smo uvek zvali tu prodavnicu :-)
  Srecna sam sto jos uvek postoje City i Carigrad, a sta bi sa Djordjevicem i cuvenim burekom - jel ne rade vise?

  Oceni komentar:
  1
  19
 • Mileva

  pre 2687 dana i 9 sati

  @milkyway I meni se čini da je Prolazna NaMa bila tu gde je Beneton. Tek kad je sagrađen Pariski magazin, otvoren je prolaz kroz njega.

  Đorđević se zatvorio pre dve-tri godine.

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Zoran

  pre 2446 dana i 17 sati

  Pridruzujem se nekolicini prethodnih komentara koji kazu da je Prolazna Nama bila tamo gde je sad Beneton,mada je i on cini mi se zatvoren.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • RAdmila Ilic Koscak

  pre 2211 dan i 16 sati

  Hvala sto ste me ovim tekstom podsjetili na najljepse studentske dorucke u Zagrebu i na za mene najljepši grad.Studentica iz Njegoseve 2 .

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Lalans

  pre 1879 dana i 16 sati

  Prvo u zvezdu na sandokana a onda u gril na klopu,eh jebem te zivote sto nekada lep bese...

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Popnovakov Elizabet

  pre 1592 dana i 14 sati

  Pariski magazin je bio tu gde je i sad a Prolazna NaMa je bila isto tu gde je i sad tj. zove se Beneton i može se proći kroz radnju na drugu stranu. Nisu pomenuli Palić kafanu sa divnom baštom a ni Gurman u Njegoševoj koji je do nedavno bio tu! Moglo bi se reći ponešto i o Narodnom bioskopu i o Grilu pored njega. Moglo bi se pričati o još mnogo čemu čega nema, osim u našem sećanju.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Novi Sad

  pre 871 dan i 19 sati

  Gril 13 se nalazio na mestu Apolo Centra a preko puta Bistroa pored bioskopa je bio Gril 11

  Oceni komentar:
  0
  4