Određene namirnice mogu da povećaju ili smanje nivo stresa

Određene namirnice mogu da povećaju ili smanje nivo stresa

Mnogi se okreću hrani kada su pod stresom, što je loša ideja jer su izbori uglavnom nezdravi: čokolade, kesice čipsa, peciva… Iako ćete se u tom trenutku osećati bolje jer se endorfini oslobađaju u vašem mozgu, kasnije možete zažaliti zbog odluke.

Stres može izazvati fluktuaciju nivoa šećera u krvi, što može dovesti do osećaja gladi i žudnje za hranom. Dakle, postoji objašnjenje iza toga zašto jedemo kada smo pod stresom, ali je važno da utičemo na reakciju tako što ćemo nabaviti zdrave grickalice.

Hrana sa visokim sadržajem šećera i jednostavnih ugljenih hidrata može izazvati brzu fluktuaciju nivoa šećera u krvi. Ovo može učiniti da se osećate umorno i razdražljivo, što može pogoršati simptome stresa.

Hrana bogata mastima može usporiti varenje i izazvati osećaj težine u stomaku. To može dovesti do osećaja nelagodnosti i umora i doprineti simptomima stresa.

Hrana koja sadrži mnogo kofeina može povećati nivo adrenalina i kortizola u telu, što može izazvati anksioznost, razdražljivost i nesanicu, što može pogoršati simptome stresa.

Hrana sa malo hranljivih materija može oslabiti imuni sistem i pogoršati simptome stresa, a hrana bogata aditivima i konzervansima može uticati na funkciju mozga i izazvati promene raspoloženja i osećanja. 

Pored navedenih, postoje određene namirnice koje mogu pomoći u upravljanju stresom. tu je najpre hrana bogata antioksidansima, kao što su voće i povrće. Ona može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u telu.

Vitamin C može pomoći u smanjenju nivoa kortizola koji telo proizvodi tokom stresa, a magnezijum može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i stresa. 

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju upale u telu, što može doprineti simptomima stresa. 

Ako želite da smanjite stres hranom, preporučuje se zdrava i izbalansirana ishrana koja sadrži dosta svežeg povrća, voća, integralnih žitarica i proteina i ograničite konzumaciju namirnica sa visokim sadržajem šećera, masti i kofeina, prenosi City magazin.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan