Održan drugi sastanak sa građanima o očuvanju zelenila kod nove zgrade suda

Održan drugi sastanak sa građanima o očuvanju zelenila kod nove zgrade suda

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, direktor JP "Urbanizam – Zavod za urbanizam" Dušan Miladinović i sekretar Skupštine grada Marko Radin danas su održali novi sastanak sa predstavnicima građana, stanovnicima zgrada u okolini parcele gde treba da se izgradi nova zgrada pravosudnih organa, koja je predviđena Planom detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu.

Današnji sastanak je nastavak dijaloga započetog 3. juna, sa željom gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i svih drugih nadležnih u gradskoj administraciji da se dođe do kompromisnog rešenja kojim bi se zadovoljile želje stanovnika i istovremeno omogućila izgradnja nove zgrade pravosudnih organa na navednoj parceli, saopšteno je iz Skupštine Grada.

Na sastanku je iznet predlog da se gabariti nove planirane podzemne garaže smanje, što bi omogućilo očuvanje većeg broja stabala unutar dvorišta oivičenog Radničkom i Ulicom Maksima Gorkog. Tako bi, kako je građanima objašnjeno, moralo da se zameni svega četiri stabla, od ukupno 49 koliko ih ima u dvorištu. Ova četiri stabla zamenila bi se sa osam drugih, od čega bi šest bilo već oformljeno drveće i zasadilo bi se van gabarita podzemnog objekta, dok bi se dva stabla zasadila iznad planirane podzemne garaže. Time bi se unapredio zeleni pojas unutar dvorišta i poštovala želja stanovnika ovog kvarta za očuvanjem stabala, smatraju u Gradskoj kući..

Pored toga, iako je investitor Ministarstvo pravde, odnosno Republika Srbija, istaknuta je spremnost Grada Novog Sada da iz sopstvenih sredstava finansira uređenje dvorišta, uvažavajući želje građana za što kvalitetnijim životnim okruženjem. Uređenjem dvorišta rekonstruisao bi se krov postojeće podzemne garaže, rekviziti za dečije igralište, rasveta, drugi mobilijar i sadržaji po sugestiji stanara okolnih zgrada.- Parcela na kojoj treba da se gradi nova zgrada pravosudnih organa je u vlasništu države i naša je želja da kao predstavnici Novog Sada maksimalno zaštitimo interese građana, ali istovremeno ne sprečimo investiciju koju finansira Evropska unija radi unapređenja rada sudstva u Novom Sadu i na nivou države Srbije. Poštujemo želje i zahteve građana ovog kvarta, ali sa druge strane moramo poštovati i zajedničke, državne interese, koji ne mogu da budu ugroženi. Investicija od 10 miliona evra, koliko je Evropska unija namenila za izgradnju nove zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu, ne sme biti ugrožena i mi, kroz dijalog sa vama, želimo da dođemo do kompromisnog rešenja, rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve strane – istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić tokom sastanka.

Iz Kabineta gradonačelnika javljaju da je većina građana koja je uzela učešće u diskusiji izrazila zadovoljstvo reakcijom grada na njihove zahteve uz uverenje da će biti iznađeno kompromisno rešenje. Jedan deo njih je zabrinut za statiku okolnih objekata i izneli su želju da se proveri mogućnost osiguranja okolnih zgrada dok traje izgradnja radova na novoj zgradi pravosudnih organa. Takođe, dogovoreno je da predstavnici stanara sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta usaglase vrstu drveća koje bi dodatno bilo posađeno u navedenom dvorištu.Stanari angažovani na očuvanju zelenila u  pomenutom dvorištu sa kojima smo razgovarali, izjavili su za mojnovisad.com da će svakako imati dogovor pre sledećeg odlaska u Skupštinu Grada, na kom će usaglasiti svoje stavove i izaći sa konkretnim predlozima. Današnji sastanak smatraju korakom napred jer im je obećano da će umesto 15 stabala biti isečeno četiri, ali svakako očekuju da napismeno dobiju taj predlog od Grada. Navode da im je rečeno da se od njih očekuje kreativnost u uređenju dvorišta i da su zadovoljni što će imati prilike da utiču na kvalitet života mesta u kom žive godinama, a neki i decenijama. Žele da poruče Novosađanima da ne odustaju od borbi za očuvanje zelenila u drugim delovima grada i da samo zajedništvom, znanjem i upornošću mogu da izbegnu neke katastrofalne situacije. Zahvalni su svim komšijama i građanima koji su im pomogli da, posle mesec dana borbe i dva protestna skupa, budu bliže kompromisu sa nadležnima.

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić zahvalio se prisutnima na konstruktivnim predlozima, sa molbom da za sledeći sastanak stanari izađu sa svojim konačnim zahtevima po pitanju vrsta drveća i uređenja dvorišta u celini.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan