Održan štrajk upozorenja u SNP-u, zaposleni traže veće plate, bolje uslove rada...

Održan štrajk upozorenja u SNP-u, zaposleni traže veće plate, bolje uslove rada...

Štrajk upozorenja održan je danas u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a okupili su se članovi svih ansambala i tehničkih službi ovog teatra.

Deo zaposlenih okupio se u foajeu scene Jovan Đorđević, a jedan deo je obustavio rad na svojim radnim mestima.

Naši štrajkački zahtevi su poboljšanje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih, popunjavanje radnih mesta i donošenje nove sistematizacije radnih mesta, uz obavezno učešće sindikata – rečeno je novinarima u SNP-u. 

Sindikat SNP-a je saopštio, takođe, da je tražio povećanje plata, a pokrenuo je i pitanje rešavanja statusa zaposlenih na određeno vreme.

Tražimo i poboljšanje uslova rada i obezbeđivanje osnovnih sredstava za rad, ali i hitno pokretanje inicijative od strane nadležnih organa uprave SNP da se ovo pozorište ponovo uvrsti u Listu ustanove kulture od nacionalnog značaja – naveli su.

Takođe su najavili da, ukoliko poslodavac ne realizuje zahteve iz ove odluke, Sindikat će u narednom periodu stupiti u štrajk, odnosno potpuno obustaviti rad.

Predstavnik štrajkača je u razgovoru s novinarkom N1 izjavio da je prosečna plata zaposlenih 78.000 dinara, 159 plata su ispod minimalne zarade, zaradu u iznosu od 50 do 57 hiljada dinara prima 59 radnika, a ostali imaju plate koje su ispod republičkog proseka. On je istakao da je situacija u kulturnim ustanovama u Srbiji alarmantna i da ne zna kako nek može da živi od 47.000 dinara plate koliko je zarada njihovih dekoratera.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan