Održana druga vojnička pasuljijada u Veterniku

Održana druga vojnička pasuljijada u Veterniku

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je humanitarnoj manifestaciji ''Vojnička pasuljijada u Veterniku'' u okviru koje je održano takmičenje u kuvanju vojničkog pasulja.

Organizator ''Vojničke pasuljijade'' po drugi put je MZ ''Veternik'' u saradnji sa Prvom brigadom kopnene vojske, a posetioci manifestacije bili su u prilici da besplatno probaju pasulj i uživaju u bogatom kulturno - umetničkom programu.

- Za naš narod vojnički pasulj nije prosta hrana, već on simbolizuje nešto mnogo više. Priprema tog jela odraz je sabornosti našeg naroda, a okupljanje oko kazana, svojevrsna je veza naroda i vojske. Veternik je u potpunosti adekvatno mesto za održavanje ove manifestacije, imajući u vidu istorijat Veternika, usko povezanog sa Kajmakčalanom, Prvim svetskim ratom i solunskim dobrovoljcima koji su taj deo našeg grada davno i naselili. Ja se ponosim što sam deo jedne ovakve manifestacjie i smatram da se njome neguje važan deo tradicije i običaja u našem narodu. Slične manifestacije se održavaju i u Rumenci, Kaću, Kovilju i drugim prigradskim naseljima, a sve one daju jedan kolorit i zadovoljavaju različite ukuse naših sugrađana i zato je Novi Sad bogat grad. Nadam se da će treća Pasuljijada biti još brojnija, a u 2018. Godini, kada se bude obeležavalo 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i od naseljavanja Veternika dobrovoljcima, da će brojnost posetilaca biti najveća - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Organizacionog odbora Vojničke pasuljijade u Veterniku Milan Balać rekao je da je ta manifestacija i ove godine humanitarnog karaktera i da će sva sredstva koja su uplaćena kao kotizacija za učešće u takmičenju, biti donirana nekoj porodici koja živi u Veterniku i socijalno je ugrožena.

- Ove godine je prijavljeno oko 50 ekipa, što je skoro duplo više nego prošle godine. Prva brigada kopnene vojske Srbije, koja je suorganizator manifestacije, takođe je značajno pojačala kapacitete na opšte zadovoljstvo svih posetilaca, koji pored pripreme i konzumacije pasulja, mogu da uživaju i u razgledanju eksponata naše vojske - rekao je Milan Balać i dodao da će u toku popodneva biti proglašeni pobednici.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan