Održana završna manifestacija projekta "Energija je svuda oko nas"

Održana završna manifestacija projekta "Energija je svuda oko nas"

Završna manifestacija projekta "Energija je svuda oko nas" održana je u utorak u Amfiteatru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) u Novom Sadu. Dobitnici prve nagrade su đaci OŠ "Branko Radičević" iz Velikog Središta i STŠ "Nikola Tesla" iz Sremske Mitrovice.

Profesor Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike – CNTI, istakao je da je u celoj Evropi energetska kriza, a Srbiji ona možda tek predstoji.

Zato mislim da o energiji treba edukovati od najmlađeg uzrasta. Danas ovde imamo decu od osnovne do srednje škole. Oni treba da se vaspitavaju da energije nema u izobilju, ali da energije ima oko nas svugde. Imamo smeće koje se baca neselektivno, a moglo bi da se reciklira, ali mi na tome ne radimo. Prema tome, mislim da će ova deca to razumeti – objasnio je Popov.

Dodao je da su u projektu učestvovale 53 škole sa teritorije Vojvodine.

Rektor Univerziteta Privredna akademija, profesor dr. Dragan Soleša rekao je medijima da je FIMEK još pre deset godina prepoznao intencije rada sa mladima i razvoj kulture prema mnogim vrednostima.Jedna od tih vrednosti je "Energija je svuda oko nas". Mi smo svedoci da energija nije neiscrpna, da je potrošna i da mi u našoj zemlji nemamo neiscrpne izvore energije. Zbog toga moramo da razvijemo svest kod ljudi, a najbolje je da radimo na razvoju svesti mladih. Mi ćemo i dalje da podržavamo ovakve plemenite akcije. Treba uvek nagrađivati mlade ljude i to one najbolje. Naše prave vrednosti jesu mladi i njihovo obrazovanje, a to treba da bude na prvom mestu svakome u ovoj državi, pa i vlasti. Onda će i naše društvo biti bolje – rekao je Soleša.

Cilj projekta "Energija je svuda oko nas" je da se obezbede potrebni uslovi, kako bi se sprovele aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini, radi podsticanja i popularizacije obnovljivih izvora i racionalnog korišćenja energije. Svoja rešenja učesnici projekta su mogli da prikažu kroz modele ili makete, multimedijalne prezentacije, literarne radove ili likovne radove. Teme su bile obnovljivi i alternativni izvori energije, energetska efikasnost i ekologija, upravljanje otpadom i energija

Pokrovitelji projekta su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK I građevinska industrija "Simprolit". Organizator i realizator  je Centar za razvoj I primenu nauke, tehnologije i informatike - CNTI.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan