Oglasilo se novosadsko tužilaštvo povodom prijava o neregularnostima tokom izbora

Oglasilo se novosadsko tužilaštvo povodom prijava o neregularnostima tokom izbora

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu primilo je od PU Novi Sad nekoliko obaveštenja o prijavama građana sa biračkih mesta, na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Srbije, poslanike u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalnim izborima održanim 17. decembra i preduzeće sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava.

Kako se navodi u saopštenju VJT Novi Sad, na dan održavanja izbora dežurni javni tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu od policije je dobio obaveštenje da je više građana prijavljivalo navodnu "kupovinu glasova", i to u Veterniku, Kovilju i Ljuboviji.

Povodom svih primljenih obaveštenja o prijavama građana, dežurni javni tužilac je naložio postupanje policije radom na terenu, pregledom užeg i šireg lica mesta, obavljanjem razgovora sa podnosiocima prijava, kao i sa drugim građanima i naložio vršenje pregleda video nadzora, kao i preduzimanje drugih radnji u cilju provera navoda prijava.

Dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu PU u Novom Sadu dobio je obaveštenje o više prijava građana sa biračkih mesta u Bačkom Petrovcu, Magliću, Petrovaradinu, Kovilju, Futogu, kao i sa više biračkih mesta u Novom Sadu, koje su sadržale navode da pojedini građani vode sopstvene evidencije birača, a takođe su prijavljivane i navodne nepravilnosti na biračkim mestima.

Povodom primljenih obaveštenja dežurni javni tužilac je nalagao da se utvrdi da li je došlo do narušavanja reda na biračkim mestima, da se utvrdi da li su navodne nepravilnosti ili primedbe konstatovane u zapisniku o radu biračkog odbora i da li je došlo do prekida glasanja na biračkim mestima, kao i da se preduzmu i druge radnje u cilju provera navoda prijava građana i utvrđivanja činjeničnog stanja.

Takođe, povodom događaja kada je aktivista Srpske napredne stranke, oštećena T.S. presretnuta i napadnuta na ulici od strane tri nepoznata maskirana lica, dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu je taj događaj pravno kvalifikovao kao krivično delo Ugrožavanje sigurnosti.

Nakon održanih izbora u Srbiji, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu dostavljena je krivična prijava građana G.G. podneta protiv NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja, u kojoj se navodi da je bez saglasnosti podnosioca prijave kao vlasnika nekretnine, na istoj adresi stanovanja upisano drugo lice, koje je dobilo poziv za glasanje.

Osim toga, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Novom Sadu su dostavljene dve krivične prijave istog podnosioca V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, u kojima se navodi da su NN lica u Šapcu na biračkom mestu broj 33, i u Gornjoj Vrnjskoj, na biračkom mestu broj 84, isplaćivala novac u vezi sa glasanjem.

U saopštenju VJT Novi Sad navodi se i to da je 18. decembra OJT u Novom Sadu dostavljena krivična prijava V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Povreda prava glasanja u kojoj se navodi da NN lice na biračkom mestu u Magliću pravi lične spiskove birača koji su izašli, odnosno nisu na izbore.

Javna tužilaštva će, u skladu sa svojim utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava u vezi sa izborima održanim dana 17. decembra i doneti javnotužilačke odluke u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 116 dana i 14 sati

  Ko je učinio prekršaj treba da odgovara pred zakonom ali isto tako i onaj koji daje lažne informacije.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Lažne informacije od Agencije za Energetiku

  pre 116 dana i 14 sati

  Vidite Marija, to vam je baš dobro. Jer, šta mislite ko je dao lažne informacije narodu Srbije,
  da MMF fond zahteva poskupljenje struje u Srbiji?
  4 čoveka, privatnika, od kojih je jedan drug Aleksandra Vučića iz škole. Razgovarali javno na RTS 1 ja gledao. Lepo Aco priznao da mu je drug.
  I gledaj sad ovo: Agencija osnovana 2015-te. Od tada diktira cene struje u Srbiji, ucenjuje EPS.
  Poziva građane da štede, da bi oni imali više KW da prodaju i bogate se.
  Šire lažne infromacije o MMF.
  Viđi sad!

  Oceni komentar:
  5
  16
 • Marija

  pre 116 dana i 4 sata

  Odgovor... Zaista nisam upoznata ko je čiji drug,kum,sestrić,supruga itd. Toga ima pa ima zadnjih 30-ak godina. Mislim da je struja ipak jeftina u odnosu na okolne zemlje. Ima tu popusta na redovno plaćanje,na ugrožene kupce...ima i dobrog i lošeg. Ne zanima me Acin ili Đilasov kum...zanima me odgovornost svih . Pa ko god da je u pitanju.

  Oceni komentar:
  4
  5
 • paja

  pre 115 dana i 20 sati

  Odgovorio bi tebi što pričaš o MMF-u. Kakvu vezu ima tekst koji komentarišeš pa i Marijin tekst sa tvojim komentarom. Naravno nikakav. Pa svako ko želi može sad da komentariše o Kosovu, Hamasu , penziji, plati - glupost . Može čak i o struji

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Šifra bota za naplatu je - paja

  pre 115 dana i 19 sati

  Veće je pitanje, pajo, a što to tebi smeta? Ili tvom šefu partije? Ili Agenciji za Energetiku?
  Mislim da je ogromno pitanje o kome treba ceo narod da raspravlja - kako to da 4 čoveka drže u šakama ceo energetski kapital jedne zemlje i manipulišu njime.
  A eto, vidiš, Marija pošteno želi da se odgovara za plasiranje lažnih vesti.
  Nije teško saznati, ko je u medije plasirao lažnu vest o MMF-u, da traži poskupljenje. Mediji i novinari znaju ko ih je pozvao i rekao.
  Eto, takve veze ima moj komentar.

  Oceni komentar:
  1
  8