Oko 300 stručnjaka u Novom Sadu razmenjuje iskustva u lečenju karcinoma pluća

Oko 300 stručnjaka u Novom Sadu razmenjuje iskustva u lečenju karcinoma pluća

U Vojvodini godišnje 1600 ljudi oboli od karcinoma pluća, a kod muškaraca je broj novodijagnostikovanih bolesnika sa karcinomom bronha na prvom mestu među svim malignim oboljenjima.

Na svečanosti povom održavanja 17. Evropskog kongresa o karcinomu bronha, koji se ovog vikenda održava u Novom Sadu, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković istakao je da je borba protiv ove bolesti jedan od prioriteta zdravstvenog sistema Vojvodine. Pokrajinska vlada je, kako je rekao sekretar Gojković, u prethodne dve godine uložila značajna sredstva u infrastrukturnu obnovu bolnica koje leče plućnu patologiju, u nabavku savremene dijagnostičke i terapijske opreme, kao i u savremene lekove.

Upravo zato je Institut za plućne bolesti Vojvodine i domaćin najvećeg evropskog kongresa pulmologa, kao jedna od vodećih ustanova za lečenje plućnih bolesti u regionu.


Podsećajući da je medicina 21. veka medicina tehnologije, pokrajinski sekretar za zdravstvo naglasio je da lekari nikad ne smeju da zaborave ono što je veliki učitelj medicine i najveći lekar Hipokrat govorio – da je pacijent centar svega.

- Ukoliko nemamo pravilan i dobar odnos s pacijentima, ne učestvujemo u njihovom lečenju i nemamo empatiju prema njihovoj bolesti, bez obzira na svu tehnologiju i skupe lekove, krajnji rezultat neće biti zadovoljavajući – izjavio je Gojković.


Centralno evropska konferencija o karcionomu bronha prvi put se održava u zemlji koja nije članica evropske unije. Stručnjaci iz sveta i zemlje teme skupa usmeriće na metode ranog otkrivanja karcinoma pluća, dijagnostičke procedure i klasifikaciju, molekularna testiranja, na farmakološki, hirurški, radioterapijski i palijativni pristup u lečenju ove bolesti, a razmeniće iskustva i najnovija saznanja o ovoj temi.

Izvor: Pokrajinska vlada

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan