Oko tri hiljade srednjoškolaca pohađaće nastavu po dualnom modelu obrazovanja

Oko tri hiljade srednjoškolaca pohađaće nastavu po dualnom modelu obrazovanja

Direktorka Centra za edukaciju u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević izjavila je danas da će u narednoj školskoj 2023/24. godini 3.000 srednjoškolaca pohađati nastavu po dualnom modelu obrazovanja, a najviše u oblasti mašinstva i obrade metala.

Od početnog broja od 400 zainteresovanih učenika, došli smo danas do ukupno oko 16.000 učenika, među kojima ima onih koji su već završili obrazovanje, a takođe tu su i oni koji se još uvek školuju za neki od 73 obrazovna profila koji su u ponudi – rekla je Kovačevićeva za Tanjug.

Oko 40 odsto učenika je odabralo profile iz oblasti mašinstva i obrade metala, najtraženiji profil u privredi, ali i kod dece, jeste bravar-zavarivač.

Zatim mehaničar motornih vozila, tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina i operater za obradu metala rezanjem, navodi Kovačevićeva.

– Elektrotehnika je drugo područje rada sa oko 17 odsto učenika koji su se opredelili za dualni model školovanja i među tim profilima dominiraju električar, tehničar mehatronike ili monter telekomunikacionih mreža – rekla je Kovačevićeva.

Interesantne oblasti za učenike su i trgovina, turizam i ugostiteljstvo, profili poput kuvara, konobara, poslastičara i trgovca.

Ono što je zanimljivo jeste da ove godine i tekstil kao područje rada je, takođe, naišao na interesovanje kod učenika, iako tradicionalno ova grana privrede traži kadrove i učenike. Prepoznati su profili modni krojač, tehničar modelar odeće, industrijski krojač – ističe Kovačevićeva.

Kaže da interesovanje privrednika za dualno obrazovanje iz godine u godinu raste i da se broj od 40 kompanija u početnim koracima razvoja dualnog modela sada popeo na 950.

Privreda je za ovu godinu ponudila 4.200 mesta za učenje kroz rad, dodaje ona, a uz usaglašavanje sa mogućnostima srednjih škola kroz konkurs je ponuđeno oko 3.700 tih mesta i oko 3.000 učenika se opredelilo za neke od dualnih obrazovnih profila.

Centar za edukaciju i dualno obrazovanje PKS pruža podršku privrednicima, dodaje ona, pre svega u smislu informisanja, zatim u smislu identifikacije i utvrđivanja njihovih mogućnosti da se uključe u ovaj model obrazovanja, da prođu proces akreditacije.

Kada su u pitanju profili iz oblasti mašinstva i obrade metala, veoma je značajan i region Šumadije i zapadne Srbije, koji sa 27 odsto učestvuju. Tu su učenici prepoznali područje trgovine, turizma, ugostiteljstva. Tradicionalno u Vojvodini opredeljenje mladih je bilo za poljoprivredne profile, i sa 26 odsto oni učestvuju u upisu. U regionu južne i istočne Srbije mladi su zainteresovani za profile u tekstilnoj industriji – zaključila je Kovačevićeva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan