OMBUDSMAN: Novosađanima je trebalo umanjiti račune za grejanje

OMBUDSMAN: Novosađanima je trebalo umanjiti račune za grejanje

Ombudsman Grada Novog Sada zaključio je da je Novosadska toplana trebalo da umanji račune za grejanje za oktobar budući da tada grejanje nije isporučeno.

Ovu informaciju je objavilo Udruženje građana “Efektiva”.

Gradskom ombudsmanu se požalilo nekoliko građana jer im je za oktobar naplaćeno grejanje, iako su radijatori bili hladni, a početak grejne sezone pomeren na 1. novembar.

U mišljenju, ombudsman zaključuje da je, shodno gradskoj Odluci o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom, "Novosadska toplana" bila dužna da građanima isporuči toplotnu energiju za grejanje objekata u toku grejne sezone, koja počinje 15. oktobra. Ukoliko su, kažu, postojali razlozi za izmenu ove odluke zbog pomeranja početka grejne sezone, "Toplana" je trebalo to i da učini.

 

 

– Lokalni ombudsman smatra da se navedena povreda može otkloniti smanjenjem troškova isporuke toplotne energije za period u kome nije pružana usluga, u skladu sa Odlukom o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema Grada Novog Sada. Pravično je umanjiti račune za grejanje u visini od osam odsto za ceo period od 12 meseci u godini, a budući da broj dana koliko je grejanje naplaćeno, a nije isporučeno procentualno toliki deo trajanja definisane grejne sezone. To znači da bi umanjenje po građaninu trebalo da bude u visini jednog mesečnog računa za grejanje - navodi se u mišljenju.

S druge strane, "Novosadska toplana" je navela da grejna sezona u Novom Sadu nije odložena, već je počela u skladu sa pomenutom odlukom, kao i da je Gradsko veće ovom preduzeću naložilo da isporuku toplotne energije prilagodi temperaturama. Dalje navode, da je oktobar, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, bio sa srednjom mesečnom temperaturom od 14 stepeni, da srednja dnevna spoljašnja temperatura ni u jednom danu u oktobru nije pala ispod 12 stepeni, što znači da nije bilo uslova za isporuku grejanja. Kao i da su 20, 21. i 31. oktobra isporučivala toplotnu energiju za grejanje.

Takođe, "Toplana" ističe da u svojoj evidenciji nemaju reklamacije građana koji su prijavili temperaturu u svojim objektima nižu od 19 stepeni, a računi se umanjuju samo onima za koje se dokaže da su u određenom periodu u oktobru imali temperaturu nižu od 19 stepeni u svojim objektima.

Na osnovu svega, ombudsman je ustanovio da je, po pomenutoj gradskoj odluci, preduzeće dužno da kupcima isporučuje toplotnu energiju za grejanje objekata u toku grejne sezone, da grejna sezona počinje 15. oktobra, te da je “Toplana” povredila ova dva člana gradske odluke.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ing Zoran Vukov

  pre 485 dana i 13 sati

  Da li ombutsmen zna da toplana prodaje samo kwh toplotne energije, da se ona meri kalorimetrom i da sva plaćanja koje građani tokom godine su AKONTACIONA KUPOVINA kwh. Tako na kraju grejnog perioda MORA SE izvršiti OBRAČUN između kupljenih kwh i isporučenih, ali to se ne radi već se krije. Tako u sezoni 2021/22 plaćeno je „PAUŠALNO“ sa cenom 90,23 [din/m2 mes] x12 mes=1.082,76 din/m2 god, pa je stan od 60 m2 platio 64.965,60 din i kupio sa 5,23 din/kwh =12.421,72 kwh dok je isporučeno 99,1640 k

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Ing Zoran Vukov

  pre 485 dana i 13 sati

  isporučeno 99,1640 kwh/m2 god x 60 m2=5.950,104 kwh. Prisvojeno je bez obračuna vrednodt od 6.471,616 kwh x 5,23 din/kwh=33.846,55 din. Ko je plaćao po utrošku oštećen je za 4.650,61 x 5,23 din=24.322,69 din. To je razlog za Intervenciju ombutsmena.Preko leta do Novembra su kupili još kwh za jednu grejnu sezonu.

  Oceni komentar:
  0
  1