Omladinski radnik među novim prepoznatim zanimanjima

Omladinski radnik među novim prepoznatim zanimanjima

U Srbiji je na snazi novi šifrarnik koji je obuhvatio 3.641 zanimanje, a među novim poslovima na tržištu rada je i omladinski radnik.

Neka istraživanja pokazuju da je oko 80 odsto omladinskih radnika angažovano volonterski, a predstavnici tog sektora ističu da je prepoznavanje omladinskog radnika kao zanimanja veoma važno.

Kako navode, to će doprineti da oni budu "viđeni" na svim mestima gde su mladi prisutni - gotovo u svim javnim institucijama od nacionalnog do lokalnog nivoa, a i u pogledu osiguranja kvaliteta programa omladinskog rada. 

Programski koordinator u Nacionalnoj asocijaciji praktičara/ki omladinskog rada Nemanja Obradović kaže za Tanjug da je ta organizacija osnovana pre deset godina upravo sa idejom da omladinski rad bude prepoznat kao zanimanje. 

Konkretno, priznavanje zanimanja omogućava postavljanje kompetentnih omladinskih radnika u lanac sistemske brige o mladima, što bi trebalo da odgovori i na problem održivosti omladinskih programa, kao i saradnje različitih aktera omladinske politike – objasnio je sagovornik Tanjuga. 

Kako kaže, sada uloga omladinskog radnika može biti prepoznata na svim mestima gde su mladi prisutni - gotovo u svim javnim institucijama. 

Govoreći o položaju omladinskih radnika, Obradović je istakao da je danas svakako bolji nego prethodnih godina jer je više prilika za obrazovanje i njihovo angažovanje kroz različite projekte. 

Prethodnih godina smo se posvetili definisanju uloga svih lokalnih aktera, koje moraju da se razlikuju, gde smo konačno došli do razumevanja šta je posao omladinskog radnika, a šta nije – rekao je Obradović. 

Ono što u toj organizaciji još uvek vide kao problem, je održivost programa koje omladinski radnici sprovode. 

- Prethodna istraživanja pokazala su da je više od 80 odsto omladinskih radnika angažovano volonterski. To praktično znači da ogroman broj njih nosi ozbiljnu odgovornost za sprovođenje programa za mlade, bez ikakve novčane nadoknade. Ceo sistem je i dalje zavisan od aktivističkog delovanja i snalažljivosti omladinskih radnika da obezbede neophodne resurse za sprovođenje programa omladinskog rada – ističe Obradović. 

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Izvori: 021.rs, Tanjug 
Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan