Onlajn obrazovanje doprinosi održavanju kontinuiteta, ali ne i kvaliteta nastave

Onlajn obrazovanje doprinosi održavanju kontinuiteta, ali ne i kvaliteta nastave

Uspeh i znanje osnovaca i srednjoškolaca lošiji su u uslovima koje diktira epidemiološka situacija u odnosu na rezultate rada kada đaci i nastavnici svakodnevno dolaze u školu.

Nastava na daljinu ostavlja rupe u znanju. Ona može biti valjana dopuna uobičajenim predavanjima u učionici, ali je daleko od adekvatne zamene za neposredan rad učitelja i nastavnika sa đacima pod školskim krovom. Onlajn obrazovanje doprinosi održavanju kontinuiteta, ali ne i kvaliteta nastave i učenja u epidemiološki uslovljenim okolnostima u atipičnoj školskoj godini u kojoj časovi traju 30 minuta, a u učionice svakodnevno dolaze isključivo osnovci od prvog do četvrtog razreda. Obrazovna postignuća lošija su u odnosu na prosečan uspeh učenika kada osnovne i srednje škole funkcionišu u redovnim okolnostima. A sve su ovo zaključci pedagoških kolegijuma u mnogim kućama znanja nakon nastavničkih veća na kojima je sumirano pokazano znanje i napredovanje učenika u takozvanom prvom tromesečju ove školske godine, piše "Politika".

Učitelji primećuju da prvacima mnogo teže ide prilagođavanje na nove obaveze i usvajanje radnih navika kada u školu dolaze na tri časa od po pola sata, ili odlukom roditelja ne pohađaju nastavu u učionici. To što u drugom razredu đaci još ne znaju da čitaju, pa i u trećem kubure s latinicom i osnovnim računskim operacijama, pripisuje se prinudnom onlajn završetku prošle školske godine. A u ovoj, učitelji su najopterećeniji. Uspevaju da ispune radne obaveze, ali ne kriju da, svakodnevno, kad ista predavanja koja su već održali prvoj grupi đaka treba da ponove iz početka za drugu grupu učenika, imaju manje elana za reprizu nego za premijeru nastavnog sadržaja, saznaje "Politika".

Obrazovni sistem uprkos svim poteškoćama organizacije rada u epidemiološki neizvesnim okolnostima optimalno funkcioniše, uvrežen je stav direktora škola. Istovremeno, ne prećutkuju da analize pokazuju slabije rezultate, kako učenika koji idu na nastavu u školu, tako i onih koji uče na daljinu i školi samo odgovaraju za ocenu.

Kakva je situacija u srednjim školama pročitajte OVDE

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan