OPASNOST: Bazeni na SPENSU pred pucanjem zbog dotrajale konstrukcije

OPASNOST: Bazeni na SPENSU pred pucanjem zbog dotrajale konstrukcije

Konstrukcija zatvorenih bazena na Spensu toliko je zarđala i trula da korišćenje uskoro neće biti bezbedno.

Zatvoreni bazeni na Spensu, ako uskoro ne budu rekonstruisani, mogli bi da popucaju. Kako saznaje "Blic", kada se veliki i mali zatvoreni bazeni isprazne na leto, ovo preduzeće predložiće da od septembra više ne budu u funkciji.

Tada bi bazeni trebalo da budu ponovo napunjeni i da sezona bude otvorena, ali to više nije bezbedno. Problem je što sanacija bazena nije urađena od kada su otvoreni, još od devedesetih godina, a konstrukcija je zarđala i trula.

- Nije nikada urađena ni procena sanacije. "Žeželjeve kotve" od prenapregnutog betona, koje drže bazen pošto on nije ukopan u zemlju, potrošene su i istrulile. Problem je što bazen neće početi malo da curi - ako popusti pod tolikim pritiskom vode, sve će se raspuknuti – kaže izvor "Blica".

Mali bazen je u malo boljem stanju, ali veliki je kritičan i morao bi već ovog leta na sanaciju. Po proceni stručnjaka, za to bi trebalo izdvojiti oko deset miliona dinara.

- Sada cure prelivni kanali i voda se direktno sliva na konstrukciju bazena. Fugne na pločicama su se isprale. Spens nije nikada imao para da se upusti u rekonstrukciju bazena, a grad to nikada nije prepoznao kao kapitalni projekat koji bi trebalo da finansira – kaže naš izvor.

Aleksandar Šukić, direktor Spensa, kaže da će ovo preduzeće napraviti projekat sanacije koji dosad nije postojao.

- Znaćemo pravo stanje tek kada se na leto isprazne bazeni. Posle procene stanja, što je jedino što sada možemo učiniti, znaćemo i koliko nam para treba da bi bazen rekonstruisali - izjavio je on.

Spens će se nakon toga verovatno obratiti za pomoć, jer sami nemaju para da to urade. Veliki bazen je dimenzija 50 puta 25 metara, a mali 20 puta 12 i kroz njih dnevno prođe više od 1.500 ljudi.

Ugrožen i bazen na Klisi

Novosađani bi mogli da ostanu i bez drugog zatvorenog bazena, na Klisi, iako je izgrađen pre par godina. Spoljašnji zidovi tog bazena počeli su da propadaju zbog problema sa krovom.

- Na krovu se stvara kondenzacija koja kvasi zidove. Postoji mogućnost da ta vlaga ošteti krov, zidove i armaturu u zidovima, zbog čega ćemo morati da zatvorimo bazen - kaže Vojislav Jovanović, direktor bazena na Klisi.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan