Opet se pokreće inicijativa za uvođenje đačke uniforme

Opet se pokreće inicijativa za uvođenje đačke uniforme

Goli stomaci, pirsinzi, mini suknje, veštački nokti i trepavice, bermude… je svakodnevna slika u mnogim srednjim školama.

Ništa bolje nije ni među osnovcima. Iako svaka obrazovna ustanova ima pravilnik o oblačenju, retko gde se poštuje. Kako bi se uveo red i đaci dolazili u školu prostojno odeveni, Forum srednjih stručnih škola će podneti inicijativu da se donese kodeks oblačenja za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, na nivou Ministarstva prosvete.

Primetili smo da sve veći broj učenika u školu dolazi neprikladno odeven. Zato smatramo da su pirsinzi, minđuše na nosu, obrvama, pupku, neprimereni školskim ustanovama, naročito u zanatskim i srednjim stručnim školama gde može da dođe do povređivanja. Takođe, uska, kratka i provokativna odeća bi trebalo da bude zabranjena, kao i visoke potpetice i neprikladna obuća poput papuča. Svaka škola treba da predloži uniforme odnosno adekvatnu odevnu kombinaciju koja bi na sebi imala grb škole. Ne kažemo da to budu radne kecelje, već savremena, ali pristojna garderoba koja bi bila oslobođena poreza za kupovinu za đake. Smatramo da bi đačke uniforme smanjile uticaj socijalnih razlika i razvile kolektivni duh. Na ovaj način se pokazuje i poštovanje institucije odnosno škole. Određene odevne kombinacije koje bi odobrila svaka škola za sebe, trebalo bi da nose i nastavnici ‒ navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete je pre pet godina, uradilo pilot-projekat o vraćanju đačkih kecelja. Od 3.500 škola u Srbiji, koje su učestvovale u anketi, 1.700 je bilo za. Međutim, u većini škola se nije otišlo dalje od ideje o pilot-projektu. Nadležni su uputili i poziv dizajnerima u Srbiji da se uključe u projekat. Tako se pozivu odazvala Dragana Ognjenović, pa su tako prvaci u OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu dobili priliku te 2017. godine da ponesu uniforme koje je ona kreirala i donirala, pišu "Novosti".

Đačka uniforma se u osnovnim i srednjim školama, u SFRJ koristila od 1950. do 1980. godine. Bila je jednostavnog kroja i teget boje, u formi mantila ili tunike, ali su je svi nazivali keceljom.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kosač

  pre 702 dana i 20 sati

  Kodeks oblačenja je u redu, ali uniformisanje i obeležavanje dece i maloletnika je protivustavno. To što je nekada bilo teget boje su mantili koji su se nosili samo na časovima OTO-a (opšte tehničko obrazovanje) i to iz razloga zaštite da se lična garderoba ne isfleka ili ošteti. Roditelji su odgovrni za decu i mladje maloletnike i ako oni odluče da teme ima pirsing, na nosu ko to može da zabrani, jer je pirsing legalan, kao i veštački nokti.

  Oceni komentar:
  5
  0
 • Milos

  pre 702 dana i 17 sati

  "Iako svaka obrazovna ustanova ima pravilnik o oblačenju, retko gde se poštuje.'
  Zar nije lakse da se samo postuje pravilnik?

  Oceni komentar:
  1
  4