Opozicija dala predlog kako da svi lokalni izbori budu održani istog dana

Opozicija dala predlog kako da svi lokalni izbori budu održani istog dana

Koalicija "Srbija protiv nasilja" predlaže da izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Srbiji budu održani u istom danu, najranije šest meseci od ispunjenja svih preporuka ODIHR, a najkasnije do kraja 2024. godine.

To bi, prema predlogu najveće opozicione koalicije u koji je N1 imao uvid, bilo omogućeno izmenama Ustavnog zakona, za čije usvajanje je neophodna dvotrećinska većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Narodna skupština bi potom trebalo da donese zakone čije izmene i dopune su neophodne za ostvarivanje preporuka ODIHR, a to su zakoni o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga, donošenjem izmena Ustavnog zakona ponovo bi se uspostavio termin redovnih lokalnih izbora, dodajući da se održavanje svih lokalnih izbora u istom danu podrazumeva u našem ustavnom sistemu i dobroj uporednoj praksi, navodeći kao primere Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju, piše N1.

Predlog opozicije podrazumeva i da organima opština, gradova i gradskih opština koji su konstituisani nakon lokalnih izbora održanih 21. juna 2020, kao i Privremenom organu grada Beograda, mandat bude jednokratno produžen za nekoliko meseci, do pola godine, u zavisnosti od dana održavanja lokalnih izbora 2024. godine.

S druge strane, organima opština i gradova koji su konstituisani nakon lokalnih izbora održanih 3. aprila 2022. i 17. decembra 2023. godine, mandat bi bio kraći.

ODIHR: Potreban sveobuhvatni dijalog o poboljšanju izbornih uslova

N1 je imao uvid u mišljenje Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o paketu izmena i dopuna izbornog zakonodavstva koje je izradila Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa OEBS/ODIHR.

Ocenjuje se ti amandmani jesu dobrodošao korak, ali da je ipak potreban sveobuhvatni, inkluzivni dijalog o poboljšanju izbornih uslova.

Tekst u celosti i koje preporuke je dao ODIHR, pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan