ORGANIZOVANI KRIMINAL: Šestoro uhapšeno u Novom Sadu i Bačkoj Topoli

ORGANIZOVANI KRIMINAL: Šestoro uhapšeno u Novom Sadu i Bačkoj Topoli

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, na teritoriji Novog Sada i Bačke Topole, uhapsili su šest osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, tokom 2015. i 2016. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodina i grada Beograda počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odogovornog lica, poreska utaja i pranje novca.

Zajedničkim radom sa inspektorima Poreske policije, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapšeni su odgovorno lice preduzeća "Merkur maks" D. D. (1951), koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe, odgovorno lice preduzeća "Dilgara VB" V. B. (1986), Ž. B. (1966), D. Đ. (1965), V. L. (1987) i M. I. (1949).

Kako se navodi na sajtu MUP, postoje osnovi sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe, po prethodno postignutom dogovoru o zajedničkom delovanju, od jula 2015. godine do danas, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, pronašli deset privrednih subjekata sa teritorije Republike Srbije, koja su na račune PD "Merkur maks" d.o.o. Novi Sad i "Dilagra-VB" d.o.o. Novi Sad, uplatila 44.938.159,04 dinara, nakon čega su sredstva transferisana na račune fizičkih lica – poljoprivrednih gazdinstava.

Ta fizička lica su, kako se sumnja, prethodno ovlastila osumnjičenog D. D. da može da raspolaže sredstvima po njihovim računima, pa je on, koristeći dato ovlašćenje, sa tih računa podizao novac.

Nakon podizanja novca, članovi organizovane kriminalne grupe zadržavali su za sebe unapred dogovorenu proviziju u iznosu od deset odsto, a ostatak sredstava su vraćali odgovornim licima privrednih društava koja su izvršila uplate i na taj način pribavili za sebe protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.493.815,90 dinara.

Uplatioci tako podignutih sredstava su razni privredni subjekti sa teritorije Republike Srbije.

Krivičnom prijavom obuhvaćena su i odgovorna lica PD "Energy tehnika" doo Novi Sad i PD "Šou bizz" d.o.o. Novi Sad protiv kojih će krivična prijava biti podneta u redovnom postupku.

Osumnjičeni su uz krivičnu prijavu privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan