ORIJENTALNI PLES U NS: Ženstvena igra sa sabljom i svećnjakom (FOTO)

ORIJENTALNI PLES U NS: Ženstvena igra sa sabljom i svećnjakom (FOTO)

Turske i arapske serije glavni su razlog što se veliki broj Novosađanki odlučuje za pohađanje kurseva trbušnog plesa. Ima i onih koje su i više od deset godina u toj vrsti umetnosti i kažu da se orijentalni, ili trbušni ples ne sastoji od oskudno odevenih plesačica, već od pravog majstora, poznavaoca tehnike i kulture plesa koje svoje znanje prenose na publiku.

Novosadskim plesačicama nije strano ni da plešu sa sabljom na stomaku, kao ni sa svećnjakom sa upaljenim svećama na glavi. U to su se reporteri portala Moj Novi Sad i uverili, jer smo prisustvovali nastupu orijentalnih plesačica u novosadskom kafeu "Horus".

 


U prelepom nesvakidašnjem ambijentu, trbušne plesačice u kostimima koji retko koga ostavljaju ravnodušnim, izvele su nekoliko različitih nastupa. Sablja na stomaku koja se pokreće uz pomoć trbušnih mišića, deluje nestvarno ali je moguće. Isto je i sa plesom u okviru kog devojka drži orgoman svećnjak na glavi...


Međutim, za takvu vrstu nastupa su zaslužni sati vežbanja i dobro poznavanje tehnike orijentalnog plesa. O tome svakako može da posvedoči Jelena Popov (24), apsolvent na Prirodno-matematičkom fakultetu, koja se plesom bavi dugi niz godina, a orijentalnim deset. Studira gastronomiju i napominje da iako studije nemaju nekih dodirnih tačaka sa orijentalnim plesom, i jedno i drugo jednako je ispunjava. Kako u kuhinji tako i u plesu jednako dobro barata sabljom ali i ostalim rekvizitima.

- Kao i većina devojaka gledala sam seriju "Zabranjena ljubav" u kojoj je bilo dosta orijentalnog plesa i poželela sam nešto više da naučim o tome. Dopalo mi se to što je igra dosta ženstvena i svaki pokret mi je bio zanimljiv. Kada sam počinjala time da se bavim, jako malo informacija je bilo dostupno. Danas je to sve drugačije, a i sam orijentalni ples se menjao. Kada sam počinjala, jedan pokret sam učila dva meseca, a sada ga možete naučiti za jedan čas – kaže Popov.


Istorija ovog plesa, po rečima naše, dolazi sa različitih strana.

- Tragovi se mogu naći u drevnoj Mesopotamiji, u hramovima gde su pronađene gravure koje opisuju plesače. Mada postoje zapisi i u starom Egiptu – objašnjava Popov.

Da trbušni ples kako kaže nije samo puko mahanje kukovima, dokazuju vredni treninzi, te odlasci na seminare kako bi se upotpunilo znanje o ovoj vrsti umetnosti.

Istovremeno svako novo znanje pomaže im kod razbijanja mnogobrojnih predrasuda koje postoje u vezi sa ovom vrstom plesa.

- Zabluda je da su žene plesale sultanu ili za muškarce. To je bio jedan vid zabave, i žene su igrale jedna za drugu u haremima. Muškarcima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju takvim vrstama zabave. Čak su i muzičari koji su svirali bili iza zida kako ih ne bi videli – priča Popov koja je instruktorka u okviru plesne škole "Ritmo latino" u sekciji orijentalnog plesa "Diva & Izida".


Predrasuda je i da u ovoj vrsti plesa žene koriste samo trbušne mišiće. Pokreti uz orijentalnu muzku su prirodni, a pokreću svaki mišić od stopala do glave. Trening ili čas se u većini slučajeva započinje zagrevanjem, zatim slede baletske vežbe za poboljšanje balansa i za jačanje nogu, vežbanje položaja tela koji se koristi prilikom plesa (položaj je veoma prirodan i pomaže osobama sa lošim držanjem i krivom kičmom), zatim slede pokreti iz orijentalnog plesa i na kraju je tu i istezanje.

- Ples pomaže da ispravite kičmu i da imate pravilno držanje. Jača svaki mišić, a najviše koristimo noge. Ukoliko se njime ranije počnete baviti, karlica se blago širi što može pomoći pri porođaju. Jača se trbušni mišić i može da ublaži menstrualne bolove. Zaravo ti blagi kružni pokreti karlice mogu pomoći kod bolnih menstruacija – kaže Jelena.Publika različito reaguje na njihove nastupe, ali je novosadska najpasivnija. Iako do sada nije nastupala u Egiptu, nada se da će sledeće godine ostvariti i tu želju.

- Plesali smo po celoj Srbiji, a Novosađani su generalno pasivna publika, ne samo za ples. Neprijatnih ponuda nije bilo, i sve zavisi od toga, kako se postavite, tako će i publika reagovati. Ne možete dozvoliti da vam na nastupu neko gura novac u grudnjak ili pojas, i ne možete se ponašati neprimereno. Tako je i u životu, ako držite do sebe nećete imati neprijatnih situacija. Naredne godine bi trebalo da putujemo u Kairo, gde se dosta ozbiljnije radi i tamo su nastupi na dosta visokom nivou – kaže Popov.

 


Njena koleginica Nevena Novaković (28), diplomirani filolog,  jedanaest godina se bavi orijentalnim plesom, a nastupa tri godine. Kao i većina njenih vršnjakinja ovom vrstom plesa počela se baviti upravo gledajući serije ali i odlaskom na more u Tursku i Egipat.

 - Živela sam u Subotici, gde nije bilo toliko škola orijentalnog plesa. Kada sam došla u Novi Sad uspela sam da pronađem to što me je zanimalo. Poslednje tri godine se ozbiljnije bavim plesom – kaže Nevena.


Po njenim rečima kako u plesu nema trčanja i skakanja koje opterećuju zglobove, žene svih generacija mogu time da se bave. Ono što takođe čini bogatijim su rekviziti koji se koriste kao što su sablje, svećnjaci, veo i tako dalje.

- Za svaki rekvizit postoji poseban način rada. Kostimi koji prate ples mogu da se naruče u Egiptu, ali mogu da se šiju i po meri. Postoje dvodelni i jednodelni kostimi, a sve u zavisnosti od vrste plesa koji izvodimo – kaže Novaković.Kako kaže naša sagovornica, igra takođe utiče i na samopouzdanje žena, jer one postaju zadovoljnije svojim telom i samim tim su srećnije. Dodaje da novac koje devojke zarade na nastupima ulažu u odlaske na seminare i nove kostime.

Nastup orijentalnih plesačica moguće je videti svakog vikenda u kafeu "Horus" u Novom Sadu. 

Orijentalni – trbušni ples, predstavljen je prvi put zapadnom svetu 1890-ih godina. Tada su plesačice imale drugačije kostime nego danas. Moderni kostimi su se pojavili kasnije. Danas je ovaj ples podignut na viši nivo zahvaljujući plesačicama širom sveta.


Tekst:
Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miljan

  pre 1241 dan i 20 sati

  Treba mi za svadbu trbušne plesačice hitno. Javite se

  Oceni komentar:
  0
  1