OŠ "IVO LOLA RIBAR": Učiteljica predložila tamjan i molitvu kao preventivu protiv korone

OŠ "IVO LOLA RIBAR": Učiteljica predložila tamjan i molitvu kao preventivu protiv korone

Učiteljica četvrtog razreda Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" u Novom Sadu predložila je na Viber grupi roditeljima da pre početka časova kadi učionicu tamjanom i da se deca pomole, kako bi se "zaštitili" od virusa.

Kako saznaje "Nova", većina roditelja je prihvatila njenu ideju, a majku koja joj se usprotivila trenutno "linčuju" na pomenutoj grupi.  

Da li se slažete da svakodnevno pre početka nastave zapalimo tamjan u našoj učionici i izgovorimo molitvu "Oče naš" – napisala je učitelica, koja inače drži i časove veronauke u školi.

Sudeći prema porukama, roditelji su glasali 18 "za" i petoro "protiv". Među njima se našla i majka deteta koju sada okrivljuju da je "minirala" celu ideju, samo zato što ih je podsetila da živimo u sekularnoj državi i da u razredu postoje i deca druge veroispovesti, kao i ona koju roditelji ne vaspitavaju u religioznom duhu, piše Nova.rs.

U pomenutom odeljenju, osim dece koja umesto veronauke idu na časove građanskog vaspitanja, ima i dece drugih veroispovesti, što je ovakav predlog učiteljice dodatno učinio problematičnim.

Takođe, posebno zabrinjava činjenica da prosvetna radnica smatra da tamjan i molitva mogu da zaštite od korone, piše "Nova".

Uprkos tome što je predlog učiteljice većinski usvojen na Viber grupi od strane roditelja, uprava OŠ "Ivo Lola Ribar" ipak nije uvažila Viber "glasanje" te će umesto tamjana i molitvi, četvrtake na časovima ipak štititi maske, higijena i distanca.

Šta su rekli roditelji koji se nisu slagali sa učiteljicinom idejom pročitajte na  sajtu Nova.rs.

Oceni vest:
14
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Što da ne?

  pre 1318 dana i 4 sata

  Da, da, zaista smešno. A kada neki kao naučnik predloži živu i aluminijum u krvi, pa psole nekog vremena ispadne veoma štetnop - onda je to pametno?
  Imali smo mi pametnih predloha od 1952.... radioaktivna pasta za zube, radioaktivna čokolada, margarin, živine plombe za zube.... ko bi nabrojao sve pametne stvari koje su nam naučnici doneli.
  Farmaceute neću ni da pominjem, ali osvrnuo bih se na kozmetičku industriju.
  Koliko je tu tek "revitalizujućih" proizvoda izneto pred narod, od kojih su mnogi odneli svoje žrtve.
  Za Covid-19 je izneto 8-9 protokola lečenja, od kojih su prva dva kao protokoli sigurno odneli svoje žrtve.
  Da, ljudska nauka.
  Malo jače foliranje znanja.

  Oceni komentar:
  28
  17
 • Tiosav S. Marjanović

  pre 1318 dana i 2 sata

  Da je više takvih prosvetara....

  Oceni komentar:
  20
  19
 • Milka

  pre 1317 dana i 13 sati

  Jaoo, pa divno sta ima lose u jednoj divnoj pesmici i umirijucem mirisu.Miris tamjana je antiosidant i mira.Svaka cast uciteljici na trudu i hrabrosti, nije vazno ko je koje vere.Nekada je moja uciteljica mazala lak na nokte na casu, znam da smo kasljali od acet.i laka

  Oceni komentar:
  13
  11
 • Pablo

  pre 1317 dana i 13 sati

  Vučićeva praznoverna i bandoglava Srbija u punom zamahu. Kakav bre tajman ? Idete li u crkvu kad se razbolite ili vam je nauka i bolnica spas?

  Oceni komentar:
  9
  11
 • pera

  pre 1317 dana i 12 sati

  uciteljica je imala najbolje i najiskrenije namere. nikom nazao nije ucinjeno. pitani smo. svako neslaganje je moglo da se iznese i bilo bi uvazeno. mozda je anketa sporna jer nije bilo prilike da svako kaze sta misli. pozivanje novinara koji ce pisati senzaciju i praviti od buve slona, provlaciti kroz blato jednu divnu osobu nije nacin.
  svi mi roditelji smo uz nasu uciteljicu bez obizra ko je kako glasao. ona je kao clan svih nasih porodica u koga imamo beskrajno poverenje.

  Oceni komentar:
  9
  11
 • Jugosloven

  pre 1317 dana i 12 sati

  Hajde da malo lajemo, kidišemo jedni na druge i zaklinjemo se u pravovaljanost, apsolutnu naravno, Evrope, EU nastojanja, nauke, vakcina i tehnologije.
  Toliko dobrog nam je nauka donela i toliko sjajno sada zbog toga živimo, da bi se velika večina nas vratila u srednji vek.
  Hajde da pljujemo na bližnjeg svog, njegovu veru, plemenita nastojanja, trud i rezultate.
  Pokažimo mišiće i zakrvavljene oči i zapenjena usta.
  U tome nam je budućnost, nema sumnje.

  Oceni komentar:
  8
  4
 • Aleks

  pre 1317 dana i 12 sati

  Tupavi ljudi....ne radi se o zaštiti od korone tamjanom i molitvom...radi se o stanju duha! Sudeći prema propalitetima u svakoj oblasti našeg bivstvovanja, dobro bi nam došlo i malo vere i čiste duše i zdrave pameti!

  Oceni komentar:
  6
  10
 • Sandra

  pre 1317 dana i 11 sati

  Ovo je ozbiljno za razmatranje je li ta uciteljica kompetentna da radi sa decom, u skoli. Ovo nije smelo ni da joj padne na pamet da pita a ne da zaista i pita, s anamerom da sprovede u delo. kakoljudi ne razumete da ovome nije mesto u skolama? Nema tu "bravo za uciteljicu"! Zena je sve pobrkala, mene njene najbolje namere uopste ne zanimaju. Ljudi,svoja verska uverenja ostavite za sebe, to je vasa privatna stvar kako cete i sta cete, i u sta verujete. A skola je skola. A raznih komentara sam videla juce i danas. Samo ste opet pokazali da se gnusate svega sto je drugacije, da su vam Muslimani za sve krivi, da ove koji misle drugacije treba lincovati, da vakcine izazivaju autizam, da korona virus ne postoji, da zaista verujete da ce nas Bil GejC cipovati... Ljudi, XXI vek, sta vam je?! E da, i od maski se umire u najgorim mukama. Ja zaista ne znam kako nam zubari i hirurzi do sad nisu padali ko pokoseni...

  Oceni komentar:
  13
  9
 • Nauka je tako]e dogma

  pre 1317 dana i 10 sati

  Verovatno treba učiteljicu razapeti na krst, postavljen negde kod Miletića, kako bi se umilili
  kojekakvim grupama sa društevnih mreža?
  Veliko je pitanje u komentarim pre mene, ko je tu koliko tupav, i kakvim sve dogmama robuje.

  Oceni komentar:
  4
  6
 • Đe'Pablo, kako žena, deca i Kolumbija?

  pre 1317 dana i 5 sati

  Pablo, kada odemo u Crkvu, jednako se vratimo iz nje, ako ne i osnaženi.
  Što se nauke i bolnice tiče, kada odemo u nju stavimo život na raspolaganje tim ljudima.
  A oni imaju dozvole za ubijanje. Mogu da te vežu, ubrizgaju ti u infuziju šta žele i ubiju te.
  Neki od njih nam naučno (a i zakonski sada) povade organe, patolog gurne malo pur-pene da se ne primeti, oni sve to prodaju naučnim i obrazovanim ljudima Evrope i amerika - i oni su sretni. Naučno i obrazovano, sa sve diplomama - sretni.
  Naučnici nam eventualno smisle viruse ili zlonamerne vakcine - i svi su obrazovano sretni.

  Samo nas neobrazovanih i takvih poput tebe koji slepo veruju dogmi zvanoj nauka - ima sve manje i manje...

  Oceni komentar:
  2
  5