OSLUŠKUJEMO: Jesu li plastične kese Novosađanima skupe?

OSLUŠKUJEMO: Jesu li plastične kese Novosađanima skupe?

Iako je upotreba plastičnih kesa na prodajnim mestima zabranjena od početka godine, a mnogi od Novosađana prihvatili ovu odluku, prebacivši se u potpunosti na platnene kese, još uvek je velik broj onih koji nikako da se odviknu od njih.

Gradska odluka u vezi sa ovom zabranom doneta je još 2019. godine, a od januara ove godine trgovci smeju da prodaju isključivo biorazgradive plastične kese. One se sada naplaćuju u svim marketima, kao i u nekim od butika, što je kupce podelilo na one koji jednu kesu koriste dok god ne pukne i one koji su prihvatili platnene kese.

Navika je čudo, ali i činjenica da se za kese sada mora odvojiti novac, pa ogroman broj naših sugrađana u kupovinu nosi plastične kese koje već ima, kako bi se postigla ušteda. Ovo svakodnevno može da se uoči na kasama prodavnica, ali i po razmenama mišljenja novosadskim FB grupama.

Nekima od sugrađana cene kesa po marketima iznimno su velike, pa se jedna žena požalila da je za kesu u mesari na Limanskoj pijaci morala da plati čak devet dinara, dodavši da je to preterano.


Ostali učesnici u objavi naveli su da na drugim mestima ovakve kese staju jednako ili još više: u Maxiju, Rodi, Tempu 9 dinara, u Univerexportu 10, Pandi 30, Pepcu 50...

Međutim, ova žalopojka uglavnom nije naišla na odobravanje, jer većina komentara govori o tome kako Novosađani smatraju da plastične kese treba da budu još skuplje.

Treba da bude 5 evra, malo je 9 dinara. Po istraživanju, upotreba jedne najlon kese je 12 minuta u proseku, a razgrađuju se 100 godina. Kupite ceger od 200 dinara i koristicete ga kao i ja, 3-4 godine – predlaže jedan sugrađanin, a pridružili su mu se i drugi izrazima da je "jednokratna plastika zlo", da ruži krošnje grada i samo nanosi štetu.Izgleda da je ekološka svest Novosađana zaista na mnogo višem nivou nego ranije, a reklo bi se i da je raznolik i zanimljiv dizajn platnenih kesa doprineo tome da budu rado prihvaćene.

Platnene torbe su tako kul, ima ih u svim veličinama, dezenima, sa super natpisima, a stanu i u najmanju torbu – oduševljena je jedna od komentatorki.

A, šta vi koristite za pakovanje stvari kad obavljate kupovinu?

Oceni vest:
13
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan