Osmaci imaju rok do 30. decembra da se opredele za treći predmet na završnom ispitu

Osmaci imaju rok do 30. decembra da se opredele za treći predmet na završnom ispitu

Učenici osmog razreda imaće rok do 30. decembra da se izjasne koji će od pet predmeta (istorija, biologija, geografija, fizika ili hemija) polagati kao treći test na maloj maturi.

Đaci će se izjašnjavati pisanim putem u školi ili elektronski na portalu posvećenom upisu u srednju školu, predviđeno je u izmenjenom Pravilniku o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju. Međutim, u Pravilniku nije definisan još jedan rok za opredeljivanje u slučaju da se neko od učenika predomisli i želi da promeni predmet, piše "Danas". 

U Pravilniku je sada i zvanično promenjena struktura završnog ispita, pa će umesto kombinovanog testa učenici birati jedan od gore pomenutih pet predmeta.

Na maloj maturi ubuduće tri predmeta


Ova novina ne važi za polaznike koji završni ispit polažu po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, tako da će oni i ubuduće rešavati jedinstven test sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Za sve koji polažu malu maturu važi drugačije bodovanje, pa će na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike moći da osvoje najviše po 14 poena, a 12 na trećem testu, koliko će nositi i kombinovani test za polaznike fukcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Do sada su srpski i matematika nosili po 13 poena, a kombinovani test 14.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan