Osniva se novo javno preduzeće u Novom Sadu

Osniva se novo javno preduzeće u Novom Sadu

Grad Novi Sad i sedam okolnih opština osnovaće zajednički novo javno-komunalno preduzeće. Posao preduzeća biće da upravlja budućom regionalnom deponijom.

Predlog odluke o usvajanju teksta ugovora o osnivanju JKP "Regionalni centar za upravljanje otpadom" Novi Sad, sa tekstom ugovora, uskoro će se naći pred odbornicima Skupštine grada Novog Sada.

Ovim dokumentom definišu se sve pojedinosti o budućem javnom preduzeću, koje će biti 15. novosadsko javno preduzeće, piše 021.rs.

Osim Novog Sada, budućom regionalnom deponijom i svim sastavnim delovima upravljaće opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

Sedište novog preduzeća biće na mestu sadašnje gradske deponije u Novom Sadu, koju će postepeno zameniti regionalni centa, na Temerinskom putu bb.

Kako navodi 021.rs, sve opštine učestvuju u osnovnom kapitalu ovog preduzeća, ali srazmerno broju stanovnika. Tako će Novi Sad imati 67,65 odsto vlasništva, Bačka Palanka 8,95 odsto, Bački Petrovac 2,14 odsto, Beočin 2,58 odsto, Žabalj 4,43 odsto, Srbobran 2,67 odsto, Temerin 4,78 odsto i Vrbas 6,80 odsto osnovnog kapitala.

Preduzeće će imati direktora i Nadzorni odbor. Direktora će po javnom konkursu i na inicijativu Gradskog veća Novog Sada imenovati i razrešavati Skupština grada Novog Sada, a Nadzorni odbor će činiti predsednik (predstavnik Grada Novog Sada) i dva člana iz opština-saradnica. Oni će se naizmenično predlagati po redosledu veličine opština.

Nadzorni odbor imenovaće i razrešavati Skupština grada na svake četiri godine, a mandat direktora trajaće takođe četiri godine. Ugovorom je definisano da će direktor imati pravo da bira izvršnog direktora, koji će raditi ono što mu odredi direktor, piše 021.rs.

Oceni vest:
6
20

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ajd' i nešto lepo

  pre 118 dana i 8 sati

  Ovo treba podržati, jer je neophodno. Samo se nadam da to neće biti budućnost uvoza otpada radi prerade. Da ćemo se baviti sopstvenim otpadom koga imamo u izobilju. Jer, Balkanci kakvi su, nemaju mere ni u čemu.
  Nismo mi Šveđani ili Japanci, da se držimo dogovora, zakona.
  Brzo bi kod nas otrovi procvetali po kojekakvim izgrađenim "pogonima" u selima,
  gde bi jedino zaposleno lice bio čuvar.
  Ali, do tada, u svakom smilsu podržati nešto što već par decenija radi po normalnim zemljama.

  Oceni komentar:
  13
  24
 • Дуле

  pre 117 dana i 17 sati

  А Нови Сад ће се и даље гушити у отровним испарењима из депоније јако опасним по здравље.

  Oceni komentar:
  3
  22
 • humanista

  pre 117 dana i 15 sati

  Kad pocinje konkurs za zaposljavanje?

  Oceni komentar:
  0
  25
 • Posmatrač

  pre 117 dana i 13 sati

  15 Јавних предузећа, а само
  2 Јавне куће.

  Oceni komentar:
  4
  29