OSNOVNI SUD: Spremačici u KCV-u preko pola miliona dinara za neisplaćeni regres i topli obrok

OSNOVNI SUD: Spremačici u KCV-u preko pola miliona dinara za neisplaćeni regres i topli obrok

Spremačici iz Novog Sada, zaposlenoj u Kliničkom centru Vojvodine, zbog uračunavanja naknade za topli obrok i regres u minimalac poslodavac mora da isplati više od pola miliona dinara sa kamatom, odlučio je Osnovni sud u Novom Sadu. To je razlika između isplaćene i pripadajuće zarade od 1. decembra 2012. do 31. decembra 2015. godine.

Pomenuta radnica je poslednjeg dana 2015. godine presavila tabak i tužila Klinički centar, a sud je utvrdio, kako se navodi u obrazloženju presude, u koju je uvid imala ekipa "Večernjih novosti", da ovoj radnici u spornom periodu nisu isplaćene naknade za topli obrok i regres. Množenjem koeficijenta njene zarade sa cenom rada potvrđeno je da iznos nije odgovarao visini minimalca.

Pravni zastupnik pomenute radnice, novosadski advokat Danijel Dinčić, rekao je za beogradski list da minimalna zarada zaposlenih predstavlja osnovicu i na nju se dalje ostvaruje pravo na topli obrok i regres.

– Došlo je do kolizije Zakona o radu, koji utvrđuje minimalnu zaradu, i Zakona o platama u državnim organima i javnim službama. Zakon o radu koji utvrđuje minimalnu zaradu je obavezujući za sve poslodavce, pa i za radnike u državnim organima i javnim službama – naveo je Dinčić za "Novosti". 

Pravo na isplatu naknada za topli obrok i regres tri godine unazad, prema rečima ovog novosadskog advokata, imaju zaposleni sa minimalcem u obrazovanju, kulturi, zdravstvu, PIO, Nacionalnoj službi za zapošljavanje:

– Reč je o takozvanom tehničkom osoblju – spremačicama, domarima, servirkama, portirima, svi oni koji u obračunskim listama imaju stavku "dodatak, doplata, dopuna" do minimalne zarade – rekao je Dinčić.

Oceni vest:
41
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Smilja Živković

  pre 727 dana i 22 sata

  Dali Vi moze preuzeti slucaj Dom Zdravlja Novi Sad, takodje isti problem kao i Klinički Centar

  Oceni komentar:
  0
  3