OSVEŽENJE NA RECI: Evo gde i po kojim cenama možete da iznajmite čamac, brodić, kajak ili dasku 

OSVEŽENJE NA RECI: Evo gde i po kojim cenama možete da iznajmite čamac, brodić, kajak ili dasku 

Dunav za većinu sugrađana predstavlja mnogo više od reke. O njemu se pesme pevaju, a svedok je lepih, ali i tužnih događaja. Teško je naći Novosađanina koji tokom leta neće otići na obalu Dunava da potraži osvežanje, a mnogo je i onih kojima jedino zadovoljstvo pričinjava plovidba brodićem, čamcem ili kajakom, jer nema lepše stvari od one kada vam blagi povetarac miluje lice dok se spuštate ovom moćnom rekom. 

Međutim, nemaju baš svi ljubitelji plovidbe čamac i zato se dovijaju na razne načine da bi po reci napravili bar jedan krug. Raspitali smo se da li u Novom Sadu postoje mesta gde može da se iznajmi brodić, čamac, jahta ili kajak. Čini se da je, za razliku od Beograda, ova ponuda poprilično mršava, pa smo, guglajući, naišli na svega nekolicinu pojedinaca, odnosno, registrovanih kompanija koje imaju ovu uslugu. 

 


Kompanija "Charter master"

Kompanija "Charter master" sa sedištem u Novom Sadu i Beogradu, između ostalog, kao jednu od specijalnih usluga, nudi i rentiranje privatnih glisera zarad razgledanja obale, ali imaju i rečne izleta u neposrednoj blizini Novog Sada. Građani mogu da biraju između sportskog glisera "Rinker 186 Captiva" i AQ 540 sporijeg glisera za krstarenje. Za model "AQ 540" treba izdvojiti 200 evra za minimum dva sata vožnje, dok svaki naredni sat staje 60 evra. Primera radi, ako se rentira na četiri sata onda je cena 320 evra. S druge strane, dva sata vožnje gliserom "Rinker 186 Captiva" staje 300 evra, a svaki svaki naredni sat je po 80 evra, tako da za četiri sata vožnje treba izdviojiti 460 evra. Ova kompanija u ponudi ima i rentiraje jahte za posadom, a cena je za ceo dan je 200 evra.


Brodić "Anatalbi"

Brodić "Anatalbi", koji je u posedu Atile Danjija mnogim sugrađanima je takođe interesantan, a njim možete da plovite svakog radnog dana od 19 do 20.30 sati, s tim da bi u grupi za vožnju trebalo da bude bar šest osoba.


Plovna ruta je po Novom Sadu, polazak je sa Nautičkog kluba (između Štranda i Jedriličarskog kluba). Plovi se nizvodno ispod mostova, zatim se vraća uzvodno prema Kamenjaru i tu se čeka zalazak sunca. Trenutno je promotivna cena od 1
.200 dinara po osobi. Za ostale ture tipa proslave ili slično cena se formira tako što je prvi sat 60 evra, a svaki naredni se doplaćuje 30 eura. Tako, primera radi, tri sata vožnje za 10 osoba staje 120 evra. 

 

"Dunavski rafting"

Mnogu sugrađanima su već dobro znani, a okupljanje gostiju je na Špicu Ribarskog ostrva gde je usidren izletnički brod-katamaran "Plivajuće ostrvo". Posle ukrcavanja započinje uzvodna plovidba uz Ribarsko ostrvo, ulaz u Šodroš, Kameničku adu. Na novosadskoj kapiji prelazi se Dunav i ulazi se u Rakovački dunavac odakle se nastavlja nizvodna plovidba uz Kamenjar i Sremsku Kamenicu spuštanjem ispod Kameničkog mosta, sve do Petrovaradinske tvrđave. Nakon toga, katamaran-brodić se okreće i plovi pored Danubiusa i Štranda, te ponovo uplovljava u Dunavac i pristaje. Polazak i povratak sa Ribarskog ostrva je po dogovoru grupe. 


Kapaciteti broda su do 20 osoba. Za sat vremena ove dunavske avanture treba izdvojiti
140 evra. Kod njih se organizuju i veslačke ture do Ljubavnog ostrva, ptičijeg rukavca, od Bačke Palanke do Novog Sada, zatim od Novog Sada do Starog Slankamena. Tu je i čuveni novosadski spust do Beograda, ali i ture do Đerdapa koje se organizuju po dogovoru. Cene ovakvih tura se razlikuju, pa plovidbu od Novog Sada do Starog Slankamena po osobi staje od 45 do 65 evra. Interesantna je i tura "Novosadski Amazon" gde je cena iznajmljivanja kanua za 2 osobe 300 dinara po satu. Za one koji prvi put sedaju u kanu obezbeđena je i obuka u veslanju. Kanui (sa sigurnosnim prslucima) se mogu iznajmiti svaki dan do 17 časova.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dunavski rafting (@dunavski_rafting)


"Kayak House"

Za one koji više vole da veslaju i da uživaju u laganoj plovidbi Dunavom pobrinula se kompanija"Kayak House" (pedaleroskts) , a nalaze se u zgradi na Sunčanom keju 13. Kod njih mogu da se iznajme kajaci i daske. Za iznajmljivanje kajaka dvoseda treba izdvojiti 1.000 za sat, dok ceo dan vožnje iznosi 3.000 dinara. Iznajmljivanje jednosednog kajaka je od 500 do 2.000 dinara, a cena zavisi od satnice. Iznajmljivanje daske za veslanje za sedam osoba na ceo dan staje 12.000 dinara, a za sat vremena – 3.500 dinara. Iznajmljivanje daske za jednu osobu za ceo dan je tri, a za sat vremena – 1.000 dinara.


"Veslaj 021"

U ponudi imaju rentiranje kajaka i Taxi Boat, a nalaze se na Bulevaru despota Stefana 7A. Dogovari se obavljaju preko njihove Instagram stranice. 


Skuteri 

U Novom Sadu niko nema dozvolu za iznajmljivanje skutera, ali se oni, ipak, mogu videti na Dunavu. Vozači upravo tih skutera najveća su pretnja na reci. 

Obavezna dozvola 

Važno je napomenuti da svaka osoba koja želi da vozi čamac mora da ima položeno za upravljanje čamcem kategorije A i upravljem čamcem kategorije B. A dozvolu mogu da dobiju sve osobe od navršenih 16 godina života, i oni mogu da upravljaju čamcem za sopstvene potrebe, do sedam metara dužine i snage pogonskog uređaja do 15 kW. Dozvolu za upravljača čamcem kategorije B stiče punoletna osoba i ona može da upravlja čamcem dužine od sedam do dvadeset metara i snage pogonskog uređaja veće od 15 kW. Polaganje ispita za dozvolu za upravljača čamcem A i B kategorije obavlja se u lučkoj kapetaniji.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Virtualno, kao i sve u Srbiji

  pre 259 dana i 11 sati

  Nekad je sve zaista bilo iznajmljivanje.Ono, za 20 evra, sat dan..
  A sada,ako se nisi obogatio od jednog iznajmljivanja,ako tu nije u zalog dato prvorođeno dete,ako nisu ušla 3 osiguravajuća zavoda, onda to nije posao.
  320 evra za iznajmljivanje čamca će danas malo ko dati.
  Ako je nekom zadovoljstvo da pravi "biznis" tako što će u sezoni 7 puta izdati čamac, a ne platiti porez naravno, nekolicini bogataša - onda sretno vam bilo.
  A iznajmljivanje auta, obaška.Kad god pokušao, nije bilo slobodnih.

  Oceni komentar:
  2
  13