OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Brisanje fruškogorskih uspomena

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Brisanje fruškogorskih uspomena

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Mesecima unazad ljudi su fotografisali besomučnu seču drveća na Fruškoj gori i upozoravali na uništavanje vojvođanske lepotice. Javnost se uskomešala, mediji se zainteresovali, a nadležni počeli da se pravdaju. Taman čovek pomisli da će se pokolj šumskih prijatelja zaustaviti, kad je usledio novi šok. Nacionalni park "Fruška gora" – pravdajući se zakonom, jer mi jesmo država u kojoj se isti poštuju i sprovode jednako za sve – obavestio nas je da se ubuduće fotkanje u hladu, ako ga još ima, brdovite oaze naplaćuje.

Ako želite da uslikate boravak vas i porodice u "zaštićenoj" prirodi morate da platite dve hiljade domaćih novaca. Takođe, ako to ne učinite sledi vam kazna od pet do pedeset hiljada dinara. Kakav sulud način da se promoviše turizam. Kao da neko bez trunke razuma donosi besmislene propise, ni sam ne znajući zašto to radi, a sve pod okriljem floskule da je tako svuda u svetu. Čudno je kako ne realizuju i forsiraju dokumenta koja će nam život učiniti kvalitetnijim jer tako jeste u civilizovanom svetu.


Kažu rendžeri da se trude da ne pišu kazne građanima već da svi imamo godišnje karte. I šta sad? Umesto da jure kriminalce koji seku zaštićena stabla, ubijaju skoro već istrebljene životinje, pale prostranstva, loviće nas koji napravimo uspomenu iz boravka u prirodi. To znači, da će nam kazne i naknadno stizati kad primete da smo objavili sliku na društvenim mrežama? Kako će pohvatati na hiljade maratonaca koji ovekoveče svoj pešački pohod? Zaista smo crna rupa iz koje ćemo teško izaći i ugledati svetlo. Svakako više nećemo moći,  i da želimo, fotkati deo staze zdravlja oko Osovlja koju su decenijama održavale generacije planinara jer je veliki broj stabala posečen. To su učinila ova nemušta stvorenja koja će nam pleniti mobilne telefone kako bi našli fotografije s Fruške gore.

Ipak, borba za normalan život se isplati, što svedoče sugrađani koji su primorali grad da ponudi manju garažu zarad očuvanja stabala u urbanoj sredini. Bravo ljudi, ali prvo nek sve to stave na papir, mada ovde nije novina da vlastodržci krše zakon i ne poštuju propise. Limanski park dobija sportske sadržaje i kafanu, a videćemo kako će proći zelenilo koje u Novom Sadu postaje izumrla vrsta. Od borbe ne odustaje i Združena akcija "Krov nad glavom" koja je opet uspela da spreči iseljenje jedne porodice, iako su njihovi članovi pretučeni usred Kampusa. Zbog toga je organizovan i protest s kojeg je poručeno da ih "neće slomiti" sistem koji sprovodi nasilje. Pojedini profesori su pokrenuli peticiju protiv prebijanja studenata. Samo neki dok većina ćuti, što je vrlo akademski.


Da podsetim da je Novi Sad omladinska prestonica Evrope. Sve je to deo promocije. I protest "1 od 5 miliona" bio je u znaku borbe protiv nasilja. Za to vreme je novosadski glavešina bio u Rusiji i promovisao naš grad i sve titule koje nosimo. Ne znam da li je spominjao da su studenti bezbedni u Novom Sadu i da mladi koji dolaze na Exit neće imati problema bez obzira koje su boje, vere i nacije. Zato znam da se nije oglasio i osudio nasilje.

Opet se desilo da bahate komšije direktno izliju mazut direktno u kanalizaciju. Kakva svest, kakav nivo misli u mozgu. Kakva vlast, takvi podanici. Ni volonterizam više nije poželjan u ovom našem skrenutom gradu jer je u "Zoohigijeni" odjednom ograničen pristup dobrim ljudima koji paze na kuce. Iz dana u dan se pitamo, šta je sledeće i da li će zdrav razum preživeti.

Ako neko zaista uživa, to su komarci. A možete i vi da uživate ako posetite Naselje fest ili Infant. To su ti mikro svetovi koji još postoje. Takođe, stiže Dr Fric da nam priča o Idijotima. E, to je događaj. Vidimo se.

Oceni vest:
23
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan