OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Buđenje svesti hrabrih Novosađana

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Buđenje svesti hrabrih Novosađana

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Da zaista živimo u zlatnom dobu, pokazala je i protekla sedmica u Novom Sadu. Trebalo je da prođe 2.500 godina da bi Novi Sad dostigao renome Atine iz Periklovog doba. Naša varoš postala je najlepši i najbogatiji grad ako ne na ovozemaljskom svetu, onda bar u regionu koji može samo da nam zavidi na prosperitetu i uređenosti. Naši državnici i govornici kao veliki pokrovitelji umetnosti, književnosti i nauke doveli su Ujvidek do procvati vodeći se filozofijom ovog helenskog velikana. Osnova im je njegova misao da "Tajna slobode počiva u hrabrosti na koju nas ne primoravaju zakoni, nego se ona sama od sebe rađa".

Tako je stopa nezaposlenosti u Vojvodini na nivou zemalja Evropske unije. To je izjavio čika iz Nacionalne službe za zapošljavanje i dodao mudrost ravnu pomenutom Atinjaninu. On je na sav glas poručio da je potrebno da plate rastu, da se stvore bolji uslovi rada kako bi ljudi ostajali u zemlji, da se ranije na posao čekalo pet godina, a sad poslodavci imaju problem da pronađu kvalifikovanu radnu snagu. E, snago radna, kakva li si nekvalifikovana u vremenu gde je novosadski prosek ličnih primanja 600 evra. Dobro, neki tvrde da je to zapravo manje za 150 evropskih moneta, ali hvala tim nezahvalnim dušebrižnicima što ne shvataju sopstveni boljitak. Da nam ne ide dobro, ne bi Novi Sad završio na Monopolu. Sjajno je što se pored bezbrižnog života od sad možemo igrati na tabli, ali i planirati budućnost. Skepticima bih poručio da smo Monopol dobili samo nekoliko nedelja nakon spektakularne promocije table Dubai. Malo li je?


I čuveni Black Friday je izgledao kao da u pitanju nije naš grad već tamo neki Njujork. Svuda neviđene gužve, jurnjava, cene bagatelne po uzoru na američki model. Kako i dolikuje društvu koje ide krupnim koracima napred. Zar je sramota na šoping potrošiti 13. platu? Zašto narod ne bi uživao u blagodetima našeg bezbrižnog društva? Čak je Novi Sad izgledao dostojanstvenije od prekookeanskih zabiti gde često izbijaju tuče i ozbiljni incidenti. U duhu kupovne groznice je i predlog skupštinskog radnog tela koji će, kažu, doprineti postizanju ravnopravnosti polova. Akcija se zove "Dan jednakih plata" i taman čovek pomisli da tu nema originalnosti, pa se odmah ugrize za jezik. Skupština komisija će pozvati privrednike da tri dana na kraju godine ženama odobre popuste od 9 odsto na kupljenu robu ili usluge. Fenomenalno, nema šta. Cinici će odmah da zaškripe kako je popust mizeran, ali ne shvataju da je namerno odabrana devetka jer simboliše opraštanje, bezuslovnu ljubav, služenje, brižnost, nežnost, iskrenost i idealistički pogled na svet. Sjajno!

Situacija je reformska i kad je reč o urbanističkom planiranju, jer se udžerice pune zmija, narkomana i pacova ruše, a umesto rugla niču velelepna zdanja. Dugo je "Sanitarija" ružila izgled duž moderne saobraćajnice dok potomci Perikla nisu uzeli stvar u svoje ruke. Tu će se podići kvalitetna stambena zgrada, u mirnom delu grada, s predivnim pogledom na Urgentni centar koji odmara od svakodnevnog stresnog života. Svakako, pored zdravstvene ustanove nije mesto poslovnom objektu, te ovakav vizionarski potez zaslužuje gromoglasan aplauz. Spens definitivno nije udžerica, pa se naravno neće ni rušiti. Naš gradonačelnik – koji je najzad dobio termin na RTV, iako je to javni servis građana – poručio je da je ideja o nestanku Spensa s lica zemlje bila samo mosa i da je trebala da izazove buđenje svesti Novosađana o sudbini kultnog prostora. Opet je uspeo. Svi su se uhvatili za ideju o rušenju, a ON samo želi kompletnu rekonstrukciju. Kakav manevar, ravan najvećih vojskovođa.


Da je zaista probudio građane, ali preneo stvaralačku energiju i na kolege, potvrđuje Zelena nedelja pred nama u Vojvodini, kad će početi sadnja 10.000 sadnica na zelenim površinama koje zauzimaju javne ustanove. I u Novom Sadu se sadi na svakom koraku, a tek nas očekuje talas mladica, pa ni čudi što pretendujemo na titulu Zelene prestonice. Smeši nam se još jedan pehar u inače prepunoj vitrini. Imamo mi i višestrukog nosioca titule najspektakularnijeg igrača na svetskom turu 3x3. Podržite našeg Dušana Domovića Buluta i glasajte za njega. Šta tek reći za Stolara Mileta koji je još jednom pokazao koliki je humanista. Nije želeo da putuje u Njujork na gala večeru već je novac namenjen za putovanje i smeštaj usmerio za lečenje dece. Naklon do poda.

Možemo se pohvaliti i otvaranjem "Dečijeg kulturnog centra". Doduše, već je on postojao, ali je sad renoviran i opremljen. Perikle likes this. Tu je i ponovno otvaranje kluba "Trema", pa se nadamo novim nezaboravnim večerima pod pozorišnim svodom. Dočekali smo i novosadsku premijeru filma "Tusta", dokumentarac o legendarnom pevaču "pulskih a naših" KUD Idijota. Atmosfera je bila prepuna emocija. Tusto, ti si naš.

U Periklovoj sedmici bilo je i loših momenata, ali na svu sreću bez tragičnih posledica. U osnovnoj školi je metalna kapija pala na dečaka i sramota koliko je propusta uočeno u funkcionisanju obrazovne ustanove. Verujemo da će svi odgovorni biti sankcionisani, direktor smenjen već na prvoj sednici Skupštine grada jer su gradski oci do sada pokazali da rade u interesu građana, a ne pojedinaca i njima bliskih ljudi, a kamoli neke političke stranke.

Zar nije tako?

Oceni vest:
19
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan