OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: "Novi Sad čuva svoju prošlost za bolju budućnost"

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: "Novi Sad čuva svoju prošlost za bolju budućnost"

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Zima je kalendarski stigla juče, a mnogi od nas to nisu ni primetili. Glavni razlog je verovatno suluda temperatura vazduha koja nas dodatno rašiva pored ružičaste svakodnevnice koju živimo. Kad se zna da smo imali najtopliju jesen od kad se evidentiraju merenja, zaista smo zaglavljeni u nekom apokaliptičnom vremenu. Možda te klimatske promene na nas deluju kao droga, pa smo već duže vremena ošamućeni kao bokser usred nokauta. I vazduh nam je veoma zagađen. Čim nema vetra da nam odagna otrove, odmah se gušimo. Nekako su nam sva čula na udaru. Neki strah se uvukao u ljude, iako žive u "zlatnom dobu", u zemlji koju su pojeli skakavci. "Kad bi ljudi znali koliko malo pameti upravlja svetom, umrli bi od straha".

 


Ako je tako u svetu, kako li je tek na lokalnom nivou. Ima li upravljačke pameti u Novom Sadu? Naravno da ima, jer kako drugačije nazvati punu kofu obećanja koja se nezaustavljivo prosipa sa krova Gradske kuće po nama. I taman se slegla priča oko mosta kroz Petrovaradinsku tvrđavu – za koji je, podsećam, rađen novi idejni projekat – kad se najpametniji među nama oglasio i priče o ćurpijama usmerio na Bulevar Evrope. Ukoliko niste znali, most preko Dunava u produžetku evropskog bulevara je prioritet za aktuelnu gradsku vlast. Živimo u vreme prioriteta, ali i ne živimo te prioritete. Nisam samo obavešten da li je zemljište kuda će prolaziti most privatno ili gradsko. Nešto se često u javnosti spominje kako grad ubrzano prodaje zemljište privatnim licima, pa da pitam samo. Kad se Beograđani već odriču Savskog mosta, mogli bi smo mi da ga uzmemo, malo sredimo, okitimo i eto brzog rešenja.

Novosadska pamet je zato našla rešenje za Podbaru. Nacrt Plana detaljne regulacije starog dela Novog Sada predviđa da veliki deo ovog naselja bude zona izgradnje, što, naravno, znači rušenje postojećih objekata. U slučaju da ste zaboravili, letos je Vlada Srbije proglasila Almaški kraj za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu. Po slovu zakona to znači da ako neko želi da obnovi kuću, nešto izgradi, dogradi ili da izvodi bilo kakve veće radove koji značajnije menjaju arhitektonski izgled, potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Vesić like this. Kako li sad da tumačim izjavu jedne od rukovodećih glava vezanu za ovaj kraj? Očuvanjem te ambijentalne celine, te arhitekture, mi afirmišemo i turizam i kulturno-istorijski identitet i stare zanate koji će održavati te kuće u autentičnom izgledu, tako da je to brendiranje Novog Sada, kao grada koji čuva svoju prošlost za bolju budućnost. I to ova figura nije izgovorila davno, pa donekle da i razumem već pre samo šest meseci. Ne znam, da li se još uvek igra čuvena predstava "Laža i paralaža".


Ulepšavanje nam svakako sleduje, pa ćemo dobiti novu dekorativnu rasvetu za Gradsku kuću i Tvrđavu. Očigledno su lampice dotrajale, iako hoćemo da budemo dostojni titule Evropske prestonice kulture, ne smemo se sramotiti u očima sveta. Znaju naši najbolji đaci da je osvetljenje zastarelo i nefunkcionalno i da je vreme za savremenu, konceptualnu dekoraciju na koju ćemo svi biti ponosni, a verovatno neće ni puno koštati. Dinara nećemo potrošiti ni na doček ne znam koje hiljadite godine koja se proslavlja 13. januara, ali ćemo moći da uživamo u koncertima sjajnih muzičara sa svih meridijana. Dobro, možda će se koji dinar dati iz gradskog budžeta na zahtevne rajder liste, ali je zato ulaz besplatan. Šta, ulaznice se prodaju?! Kako prodaju, a plaća se našom lovom? Dobro, Novosađani, što ste sitničavi, evo radno vreme kafića je produženo sve do 18. januara. Blejite i uživajte. Pa, zar to nije divan gest čuvara novosadskog identiteta? Hvala vam, korporacijo pameti, Novi Sad nije imao nikad tak'e.

Nekako su nam se i zemljotresi približili. Sad je epicentar bio u Kikindi. Izgleda nismo trusni samo u glavama već i duboko pod zemljom. Samo nam još elementarne nepogode fale u ovom šarenilu šamaranja vijuga. Valjda neće doći do nas, nismo toliko nešto grdno zeznuli. Nadam se. Svi se nadamo jer taman smo u graditeljskom i prosperitetnom zamahu, neviđenih razmera. Nikako da se otrgnemo iz brojki ove neparne godine na izmaku, pa kao da su svi poludili na njenom samom kraju. Eksplodirao džip, zadesilo se nekoliko požara, motociklisti otkazalo srce, saobraćajka s bejrutskim scenarijom… Tu je i prepošteni sudski izvršitelj koji se nije baš snašao sa parama drugih. Mukica. A s obzirom da poskupljuje polaganje vozačkog ispita, izgleda da će i vožnja kola sirotinji biti nedostižna. Odlično ekološko rešenje. Ko i da polaže kad nam je prosečna starost preko 40 godina. Ostarilo se, naglo.

Uživajte u budućnosti ako već ne znate u sadašnjosti.

Oceni vest:
16
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nina

  pre 1673 dana i 10 sati

  "Pa šta?"

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Ja, Milo Galens..

  pre 1673 dana i 9 sati

  Gradim ja kako hocu, ne kako vi zelite..

  Oceni komentar:
  0
  1