OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Odbranimo Exit od pošumljavanja

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Odbranimo Exit od pošumljavanja

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Na koji god način da promislim, bez zaštite životne sredine se ne može. I kad smo već uljuljkani u zatvorenom prostoru ispred monitora iz kojeg nas ne mogu pomeriti egzistencijalni problemi, dobro je da se svest pojedinaca, grupa, udruženja… aktivira kad je očuvanje prirode u pitanju. Iako smo izgubljeni u svetu bez solidarnosti, bar raduje kad se probudi empatija prema zelenim stanovnicima s kojima delimo ovu naprslu planetu. Tako je sedmica iza nas protekla u sučeljavanju Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" i Exit fondacije. Epiloga još nema, ali se iskreno nadamo da će ga biti, na radost svih nas, a najviše drveća. Čekamo najavljeni "detaljan izveštaj o svim aspektima i detaljima akcije pošumljavanja, koji će uskoro biti javno objavljen", kako rekoše Exit drugari.

Naime, komšije iz Exita su nedavno sprovele akciju sadnje 13.000 mladica hrasta na našoj šumskoj lepotici. Pohvale stižu u ovim pisanim redovima. Onda se otvorenim pismom oglasio pomenuti Pokret s primedbom da na terenu nisu mogli da pronađu silne male stabljike. Ubrzo je stigao odgovor s Tvrđave. Umesto zatraženih informacija dobili smo reči i sintagme kao što su: teške optužbe, notorne neistine, obmanjivanje javnosti, otvoreni i neprovereni napad neformalne Fejsbuk grupe, uz packe našoj redakciji što je prenela otvoreno pismo. Da li vam je poznata matrica? Kao da sam već negde čuo taj ton?! Dostojan Evropske prestonice? Potpuno u duhu Exita – mira, spokoja, ujedinjenja, pokretačke energije, promocije različitosti, uvažavanje svih međusobnih razlika… za čega se ovi ljudi javno zalažu na svakom koraku. U međuvremenu, prepiska se prenela na Fejsbuk dok čekamo da se desi "uskoro".


Blizak prijatelj festivala, koji je formirao Savet za ozelenjavanje, bavio se nekom drugom vrstom stabljika. Tužio je predsednika male nam, ali ubitačno jake države, kako bi dokazao da on nema veze sa pošumljivanjem proplanka "Jovanjica". Što davno reče Mišo Kovač, "Motala si  uvijek čistak". I tako nas je ta saga sa tužbama zabavljala nekoliko dana kao da smo svi tužibabe. Da ponovim još jednom, boravak dece u novosadskim vrtićima je od Nove godine besplatan. Šta je, ne radujete se? Onda se veselite što se od 1. januara "neznatno" povećava porez na imovinu, uvodi ekološka taksa, poskupljuje registracija kola, i tako redom, u nedogled, i opet, pa još… Ne lipši narode do zelene trave. Poštari su izgleda lipsali ili nisu, sad ni ja ne razumem, ni poslovicu, ni ekonomiju, ni borbu za golu egzistenciju, ni značenje i primenu zakona, ni Srbiju u zemlji čuda…

Ipak, ima stvari koje su jasne svima. Novi Sad prednjači po broju poslodavaca koji ne prijavljuju radnike. Bravo, prestonico! Sećamo se da su novosadski poslodavci na vrhu liste i s očinskim odnosom prema trudnicama i porodiljama. Brao za Main Novi Sad Stage. Posle 15 meseci od otvaranja napaćenog Žeželjevog mosta, dobili smo i pristupne puteve. To znači da možemo da pristupimo ćupriji sa svih strana i na bilo koji način. Brao za naše graditelje i racionalne korisnike gradskog budžeta. Zbog manjka radnika "Čistoća" mora da angažuje firmu koja će čistiti divlje deponije i kontejnerska mesta. Posle kukate da nema posla. Bravo za Lejkerse. Čuvari kontejnera vratite se, sve vam je oprošteno. Za to vreme Gradska deponija, da ne kažem Regionalna, gori i seje crne pahulje po lepom nam gradu kao u filmu "Gori, gori moja gospođice".


Posebno moramo pohvaliti naše sugrađane Maju Gojković i Milana Gurovića koji su nam osvetlali obraz i pokazali da su pravi Novosađani. Naša Maja je menjala skupocene hotele u Ženevi jer, ako niste znali, i tamo postoji neadekvatan smeštaj. Možda je pretila neka opasnost u vazduhu jer je bivša gradonačelnica predsednica UO Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearne sigurnosti. Ma nek je ona nama sigurna, ionako ima suficita u srpskom budžetu. Šta tek reći za šmekera Milana, kako je momački ućutkao ženu koja nije prestajala da ga maltretira. Pravi sportista, fer-plej igrač i borac protiv nasilja nad ženama. Gurovića za gradonačelnika.

Bez obzira na sve, uživaćemo na Trgu slobode za Novu godinu. Videli smo ili nismo, kako bi trebalo da izgleda budući most na stubovima starog Franca Jozefa. Valjda nekad i naprave neki prelaz preko Dunava, a ne samo da upucavaju lovu na nove projekte.

Ističem da je Dušan Domović Bulut proglašen najspektakularnijim igračem basketa na svetu. To je mamara. Sprema se knjiga o Novom naselju, a u grad nam je stigla jedna od najčuvenijih gejming kompanija. Zaista, vrhunski.

Oceni vest:
36
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nata

  pre 1681 dan i 3 sata

  to je to..bravo za tekst..kad mislis da nemoze dublje svaki dan nas neko demantuje..o moze moze

  Oceni komentar:
  2
  19