OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Prestonicom ću te, prestonicom ćeš me

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Prestonicom ću te, prestonicom ćeš me

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

I taman kad pomislim da u sedmičnom pregledu neću spominjati gradonačelnika, čovek se oglasi, stavi sebe u prvi plan (ne)svesno i zdrav razum me nagna da komentarišem njegove istorijske izjave koje se mogu svrstati u rubriku "verovali ili ne". Krenimo u detaljnu analizu. Lokalni vođa ponovio je da Novi Sad želi da bude zelena prestonica Evrope. Verovatno znate da i beogradski knezovi to ponavlaju poslednjih nedelja, pa ne znam da li je to neko unutarstranačko nadmetanje, potreba za titulama ili primamljivost evropskih fondova. Možda smo zeleni od muke, a grad svakako ne može da se pohvali brigom o zelenilu. Međutim, naš rodonačelnik smatra da bi postali zeleni, najvažnije su tri stvari. "Komunalna infrastruktura jer direktno utiče na život ljudi, potom kultura jer je Novi Sad satkan i nastao na temeljima kulture, da zadržimo mlade u našoj zemlji" – to je recept za uspeh. I zaista jeste tako, ali od priče nema selameta, a i stvarnost govori drugačije.


Ulice se šire, otvaraju se bulevari, ali drveće nestaje. Postavljaju se trafike na zelenim površinima. Niču neboderi bez parking mesta, parkići se prepuštaju investitorima zarad profita, grade se garaže u parkovima. Gradski autobusi se raspadaju, pa izazivaju saobraćajke. Ulice postaju kanjoni, a besomučna seča drveća na Fruškoj gori ne prestaje. Klizalište uništava travnjake Spomenika prirode II kategorije, deponija gori, vodotokovi se zagađuju, vazduh guši. Bahatost i pohlepa idu toliko daleko, da nismo zaboravili izjavu direktora "Urbanizma" Dušana Miladinovića "Ko god živi u gradu, ne može da očekuje da ima drveće". Ili, recimo, da se Kamenički park zatvori zarad proslave privatne firme. Malo li je? To je ta infrastruktura koja utiče na naš život. Zelenije, da zelenije ne može biti. S obzirom da nam je sredina toliko zdrava, zaista je onda čudno osnivanje "Ekološkog fronta" koji se zalaže za osnaživanje nezavisnih i uticajnih inspekcijskih službi, obustavu svih planskih dokumenata koji su na štetu gradu i života u njemu, i puno učešće građana u urbanističkom planiranju Novog Sada, izradu Katastra zelenila Grada Novog Sada i potpunu zabranu ekonomske seče šuma u nacionalnim parkovima, a posebno NP "Fruška gora". Naša prestonica.

Jeste Novi Sad nastao na temeljima kulture, ali su te osnove odavno nagrižene stranačkim delovanjem. Uklanjaju se murali svetskih umetnika, gradski novac dodeljuje partijskim omladincima, akademski umetnici izmešteni na marginu, otkazuju se pozorišne predstave, spomenici dižu po partijskom nalogu, nema dijaloga, uličarski rečnik dominira… Nekultura je ovde. I na kraju, da zadržimo mlade! Stranačkom knjižicom, etiketiranjem, stavljanjem na crne liste, uterivanjem straha na slobodnu misao… U gradu gde se studenti prebijaju u svom Kampusu, gde manijaci napadaju decu, a devojčica od 10 godina mora sedam puta da daje izjavu, gde se mlate prodavci "Lica ulice", gde se sirotinja izbacuje na ulicu, a izvršitelj dobija novčane bonuse, gde jedan doktor leči 1.800 Novosađana.

 


Najveća želja predsednika Novog Sada je da grad ne bude palanačka sredina i da nema palanački mentalitet, a, kako kaže, da bi postali zelena prestonica potrebno je da smeće bacamo i automobile parkiramo tamo gde bi trebalo. E, kneže moj, pitaj hroničare, istoričare i sociologe kad je Novi Sad postao palanka. Ima onaj citat u svetoj knjizi "Spram vas i knezovi vaši". Kako da ne budemo palanka kad se sve čini da to budemo. Ne palanka, nego seljana potpuna. Živimo rijaliti šou.

Ko dozvoljava da se automobili parkiraju u strogom centru grada? Ko ne sređuje biciklističke staze? Ko je angažovao čuvare kontejnera? Ko selektivno dozvoljava kafanama da rade do zore? Ko ne kažnjava investitore koji ne obezbede kontejnere? Koje stranke su članovi vozači koji parkiraju na trotoaru i prete pešacima što im prigovaraju? Ko parkira autobuse gde stigne i blokira grad? Ko toleriše što Komunalna policija ne radi svoj posao? I tako…

Zeleni zube vrati se, sve ti je oprošteno.

Oceni vest:
30
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan