OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Rođendanski protest i zatvaranje pruge kao poklon

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Rođendanski protest i zatvaranje pruge kao poklon

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Proslavila je naša varoš još jedan rođendan i polako se bliži trećem stoleću sijanja na krivini Dunava. Nije više Novi Sad kraljevski grad kao što beše te 1748. godine, a dosta sugrađana smatra da nije ni slobodan. Novosađani koji su takvog mišljenja, svom gradu su organizovali protestnu šetnju, ističući da je sloboda najvažnija i da mora biti jača od straha. Izgleda da oni kapiraju pretke i tih 80.000 rajnskih forinti kojima je kupljena sloboda. Bio je to najmasovniji do sada protest #1od5miliona, kako je i red kad se slavi rođus.

Komšije koje su suprotnog stava od pomenutog su primali zvanice, međusobno se uvažavali, pričali o slobodi, častili građane šakom i kapom, smeškali se u kameru, puštali zaposlene ranije kući. Eh, da je takva briga o "nama" primetna svaki dan. Dobio je Neusatz i poseban rođendanski dar, spektakularan, nikad viđen. Zatvorena je pruga prema Beogradu. Kažu na tri godine, a meni to deluje zauvek. Ostade Ujvidek odsečen od ostatka matice, a otvoren za Evropu. Možda je to deo taktike za Evropsku prestonicu kulture, da nam gosti dolaze samo sa severa. Taman smo posle dve decenije dobili beli, novi most, a ostasmo bez vozova. Sa smeškom su testirali opterećenje mosta prolaskom masivnih lokomotiva, a od kompozicije ispala samo fotografija kao u filmu "Petrijin venac".



Ne bih bio u koži ljudi koji svakodnevno moraju da putuju u Beograd, ali nek ne brinu, rešiće država to, neće ih ostaviti na cedilu i ponudiće alternativu, odlučno kao i u svemu što radi. Čuo sam da Beograd nema železničku stanicu, pa je zbog toga možda ovaj rez na tračnicama. Evo, nisam pametan. Umesto voza, pojačaćemo skuplji prevoz autobusom, da uz novu akcizu za gorivo pomognemo privatnicima s punjenjem budžeta države. U to ime, dodajmo gas na zagađivanje okoline jer je dobro znano da smo ekološki zatucani.

Samo bih podsetio na rođendansku čestitku Vladimira Bajića. "Da se setimo istorije, uzmemo ono dobro, a ono što nije pokušamo da promenimo. I da se borimo, trudimo, mislimo svojom glavom i ne budemo lenji što je ovde generalno problem. Neka se svako potrudi na svoj način". Trudimo se, zar ne? Za početak, možete pomoći porodici kojoj je požar progutao dom. Uplatite nešto kinte na račun Poštanske štedionice 200-116858495-94, na ime Ajeti Fruim. Vama malo, njima neizmerno puno.



Gradski oci se trude da nam bude bolje i sačuvaju našu imovinu, pa je objavljen poziv za davanje koncesije za Apoteku "Novi Sad". Super! Ajde da mantramo da će sve biti bajno i sjajno, a ne kao priča o JKP "Stan". Izgleda će se ovde sve pretvoriti u javno-privatna partnerstva, samo da nam objasne koje je, šta je i čije je to "javno". Eto, grejanje je ponovo pojeftinilo. Nemojte sad biti ugursuzi i pričati da je razlika minimalna. Samo se zapitajte kad je poslednji put kod nas nešto pojeftinilo.  

I nezaposlenost u Mladoj Lozi je smanjena, barem tako kažu. U životu tu reč nisam čuo toliko puta, koliko u poslednjih nekoliko godina. Voleo bih da mi neko objasni kako se smanjuje nezaposlenost, a da nije reč o "paljenju preko grane" ili odustajanju od prakse da se svakog meseca kod "Karađorđa" čekiraš kao nezaposlen. Na ulicama ne vidim to smanjenje. Podzemni prolaz je i dalje pun majstora razne fele. Rekoše, "nepredviđeni" radovi. Da čovek pukne od smeha. Kod nas je izgleda sve nepredviđeno, odnosno, za masu nepredviđeno, a za pojedince itekako predvidivo.


Novogodišnji ukras je pao
i nikog nije povredio, a mogao je. Šta je bilo? Nemamo pojma. Kako je tako nešto moguće? Vrlo je moguće. Hoće li neko snositi odgovornost? Naravno, da neće. Valjda se tako nešto neće ponoviti? Hoće, naravno.

Posle kraće pauze, tezge su se vratile na Trg slobode da glume festival. Sreća, pa je ulaz na ovakvim sjajnim manifestacijama besplatan i bez blokada i ograničenja, može da se prođe od Srpskog narodnog pozorišta do Zmaj Jovine ulice. Mislim, kako neko može da vam zabrani da šetate centrom grada. Napustio nas je Draško Ređep, esejista, književni i likovni kritičar, intelektualac, hroničar Novog Sada i cele epohe. Sahranjen je na Dan grada, simbolika.  


Crne hronike je bilo kao i uvek, i to raznovrsne, ali umesto toga, u vijuge nek vam uđe sledeće. Počele su prijave za Festival uličnih svirača, a ako imate nekog dara za pokazati, probajte, što da ne. Otvoren je i konkurs "Šetnje kroz nasleđe", pa svako može da se prijavi i predstavi grad ili svoju četvrt, ulicu, na način koji želi. Poćeo je novi ciklus radionica za decu u Galeriji Matice srpske. Za klince od 5 do 11 godina, svake subote, u 11 sati. Matorci, nemoj posle da kukate kako samo vise na internetu.

Premijerno prikazan dokumentarac "20 godina Blokstoka". Potražite po netu. Vredi!

Oceni vest:
19
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Milos

    pre 1900 dana i 15 sati

    odlican text, nazalost istinit..gde mi zivimo

    Oceni komentar:
    1
    11