OTKRIĆE: Godišnje unesemo 250 grama plastike u organizam

OTKRIĆE: Godišnje unesemo 250 grama plastike u organizam

Osim u okeanima, mikroplastika je i u našim telima. Unosimo je putem vode koju pijemo, ali i putem namirnica koje svakodnevno konzumiramo.

Naučnici su došli do šokantnih otkrića o količini plastike koju unosimo u sebe. Na primer, svake nedelje unosimo 2.000 sitnih komadića plastike. To je otprilike pet grama, koliko je težak čep na plastičnoj bočici. Stručnjaci tvrde da ih najviše konzumiramo iz školjki, soli i piva. Mesečno u sebe unesemo 21 gram plastike.

Ovo otkriće je ozbiljno zabrinulo naučnike.

Sve što trenutno znamo je da unosimo previše plastike i da je ona toksična za naše telo. To je dovoljan razlog za zabrinutost – rekao je dr Tava Palanisami sa australijskog "Newcastle University", koji je radio na navedenoj studiji.

Godišnje u sebe unesemo 250 grama plastike, a to je jednako punoj posudi žitarica.

Plastika se ne razgrađuje, ona se samo raspada na manje komade, pa završi i u prehrambenom lancu.

Ako prosečan životni vek iznosi 79 godina, za taj period čovek unese 20 kilograma plastike u organizam, što je dovoljno plastike za dve pune kante za smeće, prenosi N1.

Generalni direktor WWF International (Svetska organizacija za prirodu) Marko Lambertini rekao je da bi nalazi trebalo da posluže kao poziv na buđenje vladama.  

Ne samo što plastika zagađuje naše okeane i vodene tokove i ubija morski život, ona postoji u svima nama i ne možemo da izbegnemo konzumiranje plastike – izjavio je Lambertini, i dodao da je globalna akcija hitna i neophodna za borbu protiv ove krize.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan