Otkriven lek koji može da spasi život obolelih od korona virusa

Otkriven lek koji može da spasi život obolelih od korona virusa

Jeftin i široko dostupan lek deksametazon može da pomogne da se spasu životi pacijenata koji imaju teži oblik Kovid-19, prenosi BBC.

Britanski stručnjaci kažu da je lečenje niskim dozama steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog korona virusa.

Spomenuti lek je deo najvećeg svetskog eksperimentalnog testiranja postojećih tretmana kako bi se videlo da li deluju i na korona virus.

Istraživanje je pokazalo da je on za trećinu smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili na kiseoniku, smrtnost je smanjena za petinu.

Da je lek korišćen za lečenje pacijenata u Velikoj Britaniji od početka pandemije, moglo je da bude spaseno do 5.000 života, kažu istraživači.

On bi mogao da bude i od velike koristi u siromašnijim zemljama sa velikim brojem pacijenata zaraženim Kovid-19.

Oko 19 od 20 pacijenata sa korona virusom oporavlja se bez primanja u bolnicu. Među onima koji su primljeni u bolnicu, većina se takođe oporavlja, ali nekima je potreban respirator ili kiseonik.

To su pacijenti visokog rizika za koje izgleda da im deksametazon pomaže.

Lek se već koristi za smanjenje upale u nizu drugih stanja, a čini se da pomaže da se zaustave neke štete koje mogu da nastanu kada imunološki sistem tela pretera, dok pokušava da se bori protiv korona virusa, kada se dešava citokinska oluja, koja može da bude smrtonosna.

U ispitivanju, koje je vodio tim sa Univerziteta Oksford, oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa više od 4.000 koji nisu primali lek.

Lek je kod pacijenata na respiratorima smanjio rizik od smrti sa 40% na 28%. Pacijentima kojima je potreban kiseonik smanjio je rizik od smrti sa 25% na 20%.

Lekari ističu i njegovu cenu, budući da lečenje do 10 dana ovim lekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosni 35 za spasavanje života, a lek je dostupan širom sveta.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan