Otvoren arhitektonski konkurs za idejno rešenje mosta na ušću Kanala DTD u Dunav

Otvoren arhitektonski konkurs za idejno rešenje mosta na ušću Kanala DTD u Dunav

Treba da bude oko 180 metara dužine i 6,2 širine, namenjen za kretanje pešaka, biciklista i interventnih vozila...

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je konkurs za izradu idejnog rešenja za pešačko-infrastrukturni most preko Kanala Dunav – Tisa – Dunav, kao i idejno arhitektonsko rešenja za poslovno – ugostiteljski objekat, koji se nalazi na ušću Kanala u Dunav.

Kako prenosi "Dnevnik", most u blizini Radne zone "Sever 3" predviđen je urbanističkim planom.

Od učesnika konkursa se očekuje da na osnovu urbanističkih uslova daju detaljniju urbanističko-arhitektonsku razradu svih elemenata u obuhvatu konkursa: mosta, pristupnih saobraćajnica, biciklističkog i pešačkog povezivanja sa okruženjem, način i vrstu uređenja zelenih i drugih slobodnih površina.

Kako je u dokumentaciji navedeno, sprovođenje konkursa je prvi korak ka realizaciji pomenutih investicija i obaveza koja prethodi izradi projektno-tehničke dokumentacije, a želja je Grada da uključi stručnu javnost da bi se pronašlo najbolje rešenje, prenosi "Dnevnik".

Most, koji će spojiti obale Kanala DTD, trebalo bi da predstavlja još jedno urbano obeležje na ulazu u grad, i zato je od izuzetnog značaja da bude poseban, estetski, funkcionalno i konstruktivno.

Uz planirani most, s južne strane Kanala DTD su predviđeni luka, pristanište, slobodna zona i robno-transportni centar, što, po mišljenju urbanista, pruža mogućnost da se na samom "špicu” ušća Kanala u Dunav izgradi hotel, a sa severne strane trebalo bi da bude zaštitno zelenilo.

Novi most, oko 180 metara dužine i 6,2 širine, biće namenjen za kretanje pešaka, biciklista i interventnih vozila, i trebalo bi da premosti infrastrukturu preko Kanala. Po sredini je predviđena biciklistička staza širine tri metra, a s obe strane će biti trotoari. Planirano je da biciklistička staza bude deo međunarodnog projekta koji se zasniva na izgradnji tzv. zelenih puteva, i trebalo bi da poveže prirodne i istorijske znamenitosti Novog Sada i susednih regija.

Prostor na samom "špicu” ušća Kanala u Dunav namenjen je poslovno-ugostiteljskom objekatu, a budući da je planiran na građevinskom zemljištu koje nije površina javne namene, investitor će odabrati sadržaje, programe i specifične namene.

Inače, na obuhvaćenom prostoru planirano je nadvišenje kejskog zida, do kote odbrane od hiljadugodišnje velike vode, preko mobilne odbrane koja se postavlja po potrebi.

Budući da se, kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, traži idejno rešenje, za produžetak "omiljenog šetališta Novosađana”, odnosno Keja, ono bi trebalo da zadovolji niz kriterijuma, od estetičnosti do ekonomičnosti, funkcionalnosti i pristupačnosti, ali i mogućnosti fazne realizacije.

Autori prvonagrađenog rešenje dobiće milion dinara, dok će za drugo i treće mesto biti dodeljene nagrade od 700.000, odnosno 400.000 dinara.

Krajnji rok za predaju radova je 23. maj u 13 časova.  Odabir najboljeg rešenja žiri mora završiti do 17. juna, a nagrađeni radovi biće predstavljeni javnosti.

Kompletan tekst može se pronaći na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan