Otvorena birališta, 337.290 Novosađana s pravom glasa

Otvorena birališta, 337.290 Novosađana s pravom glasa

Izbori u Srbiji ove godine imaju rekordan broj kontrolora, ukupno 5.587 domaćih i stranih posmatrača.

Građani Srbije izlaze na glasanje drugi put za manje od dve godine, a jutros u sedam sati otvorena je većina od 8.273 biračkih mesta, prema podacima Republičke izborne komisije (RIK).

Koliko će glasačkih listića birači imati pred sobom, zavisi od mesta u kojem glasaju. Ukupno 6.500.165 glasača ima pravo da bira predstavnike u republičkom parlamentu. U Novom Sadu pravo glasa ima 337.290 građana, a oni mogu da glasaju na 212 biračkih mesta. Birališta su otvorena do 20 časova. 

Stanovnici Vojvodine glasaće i za poslanike u pokrajinskoj skupštini, prenosi BBC na srpskom.

Beograđani će pred sobom takođe imati dva listića, osim narodnih poslanika, glasaće i za gradske odbornike. Isto važi i za stanovnike centralne Srbije - lokalni izbori održavaju se u još više od 60 gradova i opština.

Za državljane Srbije u inostranstvu otvoreno je 81 biračko mesto.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je istakao da Republička izborna komisija ne broji rezultate lokalnih, već se oni utvrđuju na svakom biračkom mestu posebno, a potom dostavljaju zbirno RIK-u.

Od ove godine građani će moći u realnom vremenu da prate prikupljanje glasova i rezultate izbora, jer smo obezbedili novu funkcionalnost na veb stranici RIK-a. RIK ima rok od 96 časova po prijemu poslednjih zbirnih rezultata da proglasi konačni ishod glasanja, koji će do Nove godine biti poznat. Tada je rok 30 dana za formiranje Skupštine i 90 dana za formiranje vlade − rekao je Dimitrijević.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan