Otvorena Kancelarija za dečija auto-sedišta

Otvorena Kancelarija za dečija auto-sedišta

Kancelarija za dečija auto-sedišta, koja ima za cilj edukaciju roditelja o pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta, kao i ustupanje auto-sedišta samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, otvorena je danas u Domu zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj".

Kancelarija se nalazi na Odeljenju pedijatrije pomenutog Doma zdravlja, a tokom posete i otvaranja Kancelarije predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić poručio je da svi zajedno moramo prepoznati potrebu za menjanjem saobraćajne kulture.

- Ovo je prvi korak na pravom mestu. Od rođenja deteta, preko predškolskog i školskog uzrasta, do vremena kada se postaje pravi učesnik u saobraćaju. Mi moramo prepoznati potrebu da menjamo saobraćajnu kulturu, a ona će se menjati radom i to od rođenja - istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

On je napomenuo da trenutna administracija Novog Sada, kao i gradonačelnik Novog Sada, žele da se bezbednost saobraćaja u Novom Sadu podigne na viši stepen i da se na tome neprekidno radi.

- Kako preko nevladinih institucija, kao što je Centar za promociju bezbednosti saobraćaja ili preko kompanija, kao što je NIS pomogao ovaj projekat, tako i preko Grada koji će i ubuduće podržavati ovakve aktivnosti - kazao je Jelušić.

Kancelarija je deo projekta "Bezbednost se uči pre prvih koraka - Kancelarija za dečija auto-sedišta", koji realizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, uz finansijsku podršku NIS-a, a u okviru programa "Zajednici zajedno". Predsednica Centra Marija Jovanović zahvalila se NIS-u na pomoći, kao i Gradu Novom Sadu i Domu zdravlja "Novi Sad", na podršci i ustupljenim prostorijama.

- Osnovna ideja Kancelarije je da bude dostupna zainteresovanim roditeljima i svima onima koji žele da dobiju informacije o pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta. Naš glavni cilj je da unapredimo svest građana - precizirala je Jovanović.

Kako je objašnjeno, Kancelarija će 60 dečijih auto-sedišta kategorije 0+ (od 0 do 13 kilograma) besplatno ustupiti samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji imaju obavezu da sedišta vrate kada ih deca prerastu, kako bi mogla dalje da se koriste.

Otvaranje Kancelarije naišlo je na podršku Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a pomoćnik direktora Agencije Zoran Alimpić podvukao je da prepoznaje značaj ovakvih aktivnosti.

- U prethodne tri godine 35 dece izgubilo je život, više od četiri i po hiljade dece povređeno je u saobraćajnim nezgodama, a 50 odsto dece stradalo je dok su bili putnici u vozilima - objasnio je Alimpić.

On je dodao da se značaj akcije ogleda i u tome što se prvi put edukuju roditelji o tome kako se pravilno koriste dečija sedišta.

- Činjenica je da roditelji u više od 80 odsto slučajeva ne koriste auto-sedišta na adekvatan način - upozorio je Alimpić.

Pomoćnica direktora Doma zdravlja "Novi Sad" dr Ljerka Popov istakla je da joj je velika čast što se Kancelarija otvara upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi i to u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu dece.

- Bezbednost naših najmlađih je najvažnija - zaključila je dr Popov.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan