Otvoreni 12. Dani energetike i investicija i Sajam ekologije

Otvoreni 12. Dani energetike i investicija i Sajam ekologije

Otvoreni su 12. Međunarodni dani energetike i investicija i Sajma ekologije, koji se održavaju 1. i 2. novembra u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma.

Otvaranju je prisustvovala i Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović. Obraćajući se prisutnima ona je istakla da Grad Novi Sad predstavlja vodeću lokalnu samoupravu u implementaciji koncepta održivog razvoja.

Tokom 2022. godine, na preporuku Ministarstva rudarstva i energetike, sprovedene su mere za uštedu energije u javnim objektima i javnoj rasveti i kao rezultat toga, ostvarene su ukupne uštede u potrošnji električne energije od 10%, toplotne energije 25% i električne energije za javnu rasvetu od 4.3%. U toku 2023. godine planirana su sredstva u ukunom iznosu od 37.5 miliona dinara, za sprovođenje mera energetske sanacije objekata za život građana. Uz pomoć ovih mera, građani mogu jeftinije da zamene prozore, fasadu, kotlove, ali i ugrade solarne kolektore i panele. Sa partnerima kao što su USAID i EBRD, te Ministarstvo energetike i rudarstva, pripremamo novi Poziv za za energetsku sanaciju oko 200 stambenih zgrada na teritoriji Grada, koje imaju velike gubitke energije i gde će preko 50% sredstava obezbediti zajedno Ministarstvo, Grad Novi Sad i EBRD – istakla je Mira Radenović.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović je tom prilikom istakla da je sektor zgradarstva odgovoran za preko 40% ukupne potrošnje energije, te da u toj oblasti leži veliki potencijal energetskih ušteda, a da Ministarstvo teži da se usvojeni ciljevi EU u vezi smanjenja emisije CO2 do 2030. godine za 40%, realizuju kroz niz mera. Jedna od njih je rehabilitacija 130 hiljada domaćinstava i oko 1 milon kubnih metara javnih zgrada do 2030. godine. Takođe, ona istakla da je u toku Javni poziv za subvencije za zamenu stolarije, nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas, biomasu, nabavku i ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela u 131 gradu i opštini, istkavaši da je odziv građana odličan.

Na štandu Grada Novog Sad će tokom događaja biti predstavljena dosadašnja i buduća ulaganja u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe sistema sa obnovljivim izvorima energije na teritoriji Grada Novog Sada, kako u kolektivnoj stanogradnji i porodičnim kućama, tako i u javnim zgradama iz nadležnosti Grada Novog Sada. Takođe, na štandu će predstavnici Agencije za energetiku Grada Novog Sada izložiti deo svoje opreme namenjene podučavanju učenika i vršenju ogleda iz oblasti obnovljivih izvora energije. Pored navedenog biće predstavljene slobodne lokacije za investitore, kao i dosadašnji rezultati.

Tokom svečanosti otvaranja istaknut je značaj potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Ministarstva rudarstva i energetike i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) početkom godine, kojim se predviđa saradnja u oblastima održive energije, energetske bezbednosti i energetske efikasnosti. USAID-ov projekat "Bolja energija", nudi savete za domaćinstva kako da uštede energiju i novac "Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju", koji će takođe biti prezentovan na štandovima tokom sajamske manifestacije.

Prisutnima su se, pored predstavnika Grada Novog Sada i domaćina, generalnog direktora Novosadskog sajma Nikole Lovrića, obratili i ministarka Ministarstva rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović, Nj.E. ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer R. Hil, Pokrajinski sekretari Nemanja Erceg i Ognjen Bjelić, te predstavnik generalnog sponzora "Globos osiguranja" Leonid Babić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan