OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU NOVOG SADA: Vi ste sramota za ovaj grad!

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU NOVOG SADA: Vi ste sramota za ovaj grad!

Događaj koji je definitivno obeležio poslednjih nekoliko dana, kako u Srbiji, tako i u Novom Sadu, bila je blokada puteva koja se desila u subotu u 14 sati.

U našem gradu, nakon blokade, demonstranti su se prošetali do Policijske stanice u Pavla Papa, gde su tražili oslobađanje aktivista koji su prethodno uhapšeni na mostu.

Reakcije, što na društvenim mrežama, što u medijima, ne prestaju do danas, pa se tako, između ostalih, oglasio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je građane Srbije koji su u subotu blokirali puteve nazvao "fašistima". Nakon objave na našem portalu, Novosađani, posebno oni koji su učestvovali u mirnim protestima u subotu, nisu ostali dužni prvom čoveku grada. Između ostalih, pisac i istoričar umetnosti Novi Nebojša Milenković objavio je otvoreno pismo Milošu Vučeviću na svom Fejsbuk profilu.

Vi ste sramota za ovaj grad. Sramotan je način na koji vređate ljude koji u njemu žive, nazivajući ih fašistima – potpuno nesposobni da funkciju potpredsednika stranke podredite funkciji gradonačelnika. Sramotno je što svakodnevno ljude delite na "vaše", kojima je dozvoljeno sve – i nas, ostale, kojima u Novom Sadu, kad biste se o tome pitali vi, ne bi bilo dozvoljeno apsolutno ništa – navodi Milenković.

On smatra da je sramotan način na koji Vučević negira genocid u Srebrenici, te njegova "zamena teza i povezivanje jučerašnjih protesta u Novom Sadu sa 'sudbinom' Republike Srpske, jednako koliko je sramotan i vaš odnos prema ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji".

Sramotan je i način na koji se godinama unazad odnosite prema ekološkim i urbanističkim aktivistima koji Novi Sad brane od vas i vaših urbanista — jednako koliko je sramotno i ispunjavanje želja takozvanih investitora, a zapravo urbanističkih predatora kojima je od svakog principa humanog stanovanja i zdravlja građana važniji profit. Zapravo, profit im je jedino i važan. Ako to još i mogu da razumem, ono što svakako ne mogu je: zašto je vama, kao gradonačelniku, važniji njihov profit od grada koji "vodite"?!  – zaključuje istoričar umetnosti iz Novog Sada.

On podseća gradonačelnika da je "po obrazovanju i izvornom zanimanju pravnik" i nada se da će Vučević "to uskoro ponovo biti" i stoga smatra da je "sramotno i njegovo pokroviteljstvo noćnog kršenja Zakona o izgledu i upotreba grba, zastave i himne Republike Srbije, odnosno "uništavanje privatne imovine građanki i građana Novog Sada talibanizacijom državne zastave, pretvorenom u sredstvo zastrašivanja svih koji u Novom Sadu nisu pobornici vašeg shvatanja demokratije".

– Kako to, Miloše Vučeviću, fašizam nije prefarbavanje fasada i vređanje simbola državne zastave – noću, pod fantomkama – a fašizam, po vama, jeste kad se na tako nafarbanim "zastavama" docrtavaju zvezde petokrake ili srca?! Sve vam se, očito, pomešalo Miloše Vučeviću – pita ga Milenković.

On, nakon toga, on postaje i "ličan" i zamera Vučeviću što ga je u svojoj "privatnoj emisiji koja se emituje na tzv. javnom servisu Vojvodine" izvređao, uz mnoštvo neistina, a za koje nije dobio pravo na zakonski demanti.

Takvo ponašanje, Miloše Vučeviću, nije samo sramotno, već i ružno. Kukavičko. No, ovo poslednje svakako prevazilazi vaše shvatanje medijske i političke čestitosti – otud i ovo obraćanje smatrajte retoričkim, pošto svakako niste gradonačelnik koji ima hrabrosti da sa građanima grada koji vodi razgovara ili pokuša da razume njihovo nezadovoljstvo. Iako jeste njegov gradonačelnik, vi, Miloše Vučeviću još uvek niste vlasnik Novog Sada. A, pošto se o tome, verovali ili ne, pitaju i građani — želim da vas obavestim da to nikad, na svu sreću, nećete ni postati – ističe Novi Nebojša Milenković.


Njega su podržale neke novosadske organizacije, mahom ekološke, i građani i aktivisti koji su na svojim stranicama i profilima delili ovu objavu

Oceni vest:
80
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miloš

  pre 59 dana i 15 sati

  Dogorelo ljudi, moramo da teramo ovaj šljam sa vlasti, jer nam spremaju logore. Dole sns fašizam!

  Oceni komentar:
  9
  115
 • Zmaj

  pre 59 dana i 12 sati

  Gde je Gale da gradi nesto sa svojom ekipom?

  Oceni komentar:
  6
  35
 • Lili

  pre 59 dana i 9 sati

  Rade šta hoce a ne koliko hoce.

  Oceni komentar:
  7
  39
 • Vasilije

  pre 59 dana i 7 sati

  Srbija je okupirana od strane jednog coveka i jedne partije... Do slobode!!!

  Oceni komentar:
  5
  45
 • Goran

  pre 58 dana i 20 sati

  Štrajkački zbor odredi odbor, odbor odredi punomoćnika koji će predstavljati štrajkačke zahteve, informacije o lokaciji i vremenu štrajka, kao i o veliičini zbora i ovaj dopis predaje gradskim vlastima. Vlasti organizuju policiju, hitnu pomoć i vatrogasnu službu da se zbor obezbedi i sve će biti u javnoj interesu. Nema volje bez uživanja, a ovde se uživa u buni i ludilu jer gde je javni interes ako nijedno lice štrajkačkog zbora nije direktno ugroženo od onoga protiv čega se štrajkuje? Što je Turčinu drum, Marku je oranje...

  Oceni komentar:
  4
  3